Na západě Japonska spadlo nejvíc srážek v historii měření, povodně si vyžádaly 81 obětí

Záplavy na západě a jihu Japonska si vyžádaly nejméně 81 mrtvých, dalších 58 lidí se pohřešuje. Podle premiéra Šinzó Abeho jsou snahy o záchranu bojem s časem. Úřady vydaly další varování před přírodní pohromou na ostrovech Kjúšú a Šikoku. Evakuovat se mají téměř dva miliony lidí, na řadě míst hrozí sesuvy půdy. Jižní japonské ostrovy sužují silné deště už třetím dnem.

Podle mluvčího vlády stále nejsou informace o tom, kde se nachází 92 lidí, většinou z jižní části prefektury Hirošima. Do záchranných operací se zapojilo na čtyřicet vrtulníků.

„Úsilí záchranářů je bojem s časem,“ řekl médiím premiér Abe a veřejnost ujistil: „Záchranářské týmy dělají, co mohou.“

Následky záplav v Japonsku
Zdroj: Reuters/Kyodo

V akci je přes padesát tisíc záchranářů

Japonská vláda zřídila při úřadu premiéra krizové centrum a vyslala do akce na 54 tisíc záchranářů z řad armády, policie a hasičských sborů.

Japonský meteorologický úřad uvedl, že tříhodinové akumulované srážky v jedné oblasti prefektury Koči dosáhly množství 26,3 centimetru, což je nejvíce od zahájení takových měření v roce 1976.

Záplavy v Japonsku
Zdroj: Reuters/Kyodo

Určování počtu obětí je obtížné, protože dešti, záplavami a sesuvy půdy je zasažena rozsáhlá oblast. Úřady varovaly, že sesuvy půdy by mohly nastávat i poté, co déšť ustane.

Úřady nařídily evakuaci přibližně dvou milionů lidí a dalším 2,3 milionu evakuaci doporučily, třebaže v některých oblastech už pršet přestalo a záplavy ustupují. Varování před sesuvy půdy platí ve více než čtvrtině japonských prefektur.

Silné deště způsobily rozsáhlé záplavy na jihu a západě Japonska
Zdroj: Reuters/Kyodo

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelným pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou vůbec nejhorších - zemětřesení a cunami v roce 2011 (skoro 19 000 mrtvých) a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve (5500 obětí).

V září 2014 si výbuch vulkánu Ontake na ostrově Honšú vyžádal 56 obětí, které se udusily sopečným popelem. O deset let dříve pak tajfun Tokage, který přešel přes velkou část japonského území, zabil 95 osob. V létě 1993 zemětřesení západně od ostrova Hokkaidó spolu s vlnou cunami připravilo na ostrově Okuširi o život 239 lidí