Britský pár se novičokem podle všeho otrávil v uzavřeném prostoru

Předmět kontaminovaný paralytickou látkou novičok, kterým se před nedávnem přiotrávil britský pár, se zcela jistě nemohl nacházet v otevřeném prostoru. Vlivem deště a slunečního záření by se totiž jed rozpadal. Hypotézu nejmenovaného vládního vědce zveřejnila na svých stránkách BBC. Tento závěr v případu, souvisejícím zřejmě s útokem na agenta Sergeje Skripala, podpořila i páteční prohlídka v ubytovně pro bezdomovce, v níž bydlela přiotrávená žena.

Hostel v Salisbury, který byl předtím evakuován, v pátek prohledali vyšetřovatelé v izolačních kombinézách. Bydlela zde čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová. Její pětačtyřicetiletý partner Charlie Rowley byl prý podle svědků sběratelem odpadků, který prohledával koše s nadějí, že by v nich našel něco pro sebe užitečného.

To vyvolává dohady, že se do jeho rukou mohla dostat vyhozená ampule, která mohla novičok obsahovat. Jed mohl být předtím použit při březnovém útoku v Salisbury proti ruskému dvojímu agentovi v britských službách Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji. Lékařům se podařilo Skripala a jeho dceru Juliji zachránit, oba již opustili nemocnici.

Odborníci tvrdí, že tekutina novičoku o objemu sněhové vločky stačí k zabití člověka během několika minut. Vystopovat takové malé množství jedovaté látky je tak velmi obtížné. Policie zatím pouze jen uvedla, že pár se otrávil při manipulaci s kontaminovaným předmětem.

Případem se zabývá zhruba stovka lidí. Prohlídky pokračují na dalších místech v Salisbury i Amesbury.

Londýn obviňuje Moskvu

Z odpovědnosti za otravu Skripalových obvinil Londýn Moskvu, ruské vedení ale jakýkoli podíl na chemickém útoku popřelo. Británie zatím nesdělila, jaké kroky proti Rusku nyní podnikne. Uvedla ale, že se chce poradit se svými spojenci. Britský ministr vnitra Sajid Javid po Moskvě žádá vysvětlení toho, co přesně se v Británii stalo. Rovněž obvinil Rusko, že si z Británie udělala smetiště jedů.