Nové „hvězdné války" na obzoru. Trump chce vytvořit vesmírné jednotky

Trump žádá o vznik armádních vesmírných sil (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump si přeje dominanci USA ve vesmíru. Pentagonu proto nařídil, aby uvedl do praxe plán vytvoření nezávislé sekce vesmírných sil jako další součásti armády. Šéf Bílého domu současně odsouhlasil novou politiku týkající se vesmírného odpadu a řízení provozu ve vesmíru, do něhož stále častěji zasahuje soukromý sektor.

„Náš osud mimo Zemi není jen záležitostí národní identity, nýbrž záležitostí národní bezpečnosti,“ upozornil americký prezident na setkání v Bílém domě, jehož se zúčastnil bývalý astronaut Buzz Aldrin i vedoucí pracovníci hlavních leteckých a kosmických společností.

„Jen americká přítomnost ve vesmíru nestačí – musíme mít americkou nadvládu,“ prohlásil Trump, který požádal Pentagon, aby „okamžitě zahájil proces nezbytný k vytvoření vesmírných sil jako šesté větve ozbrojených sil“. Mezi stávající složky patří armáda, námořnictvo, námořní pěchota, letectvo a pobřežní stráž.

Nejmenovaný představitel ministerstva obrany řekl agentuře Reuters, že Pentagon bude na uvádění Trumpova požadavku spolupracovat s Kongresem. „Vesmír patří k oblastem pro vedení války, takže je nezbytné, aby naše vojsko i zde udržovalo svou dominanci a náskok,“ konstatoval činitel Pentagonu.

Trump už v minulosti uvažoval o vytvoření zvláštních vesmírných sil, které by se soustředily na hrozby mimo zemskou atmosféru. Během letošního proslovu k mariňákům v Kalifornii třeba poznamenal, že vesmír je „válečné pole stejně jako země, vzduch nebo moře“ a že bude třeba vyvinout „novou armádní větev“. 

„Ve vesmíru odvádíme obrovské množství práce – možná potřebujeme novou sílu, budeme ji nazývat vesmírnou silou,“ řekl tehdy Trump, jehož citoval britský list Independent.

Někteří připomínají návrat „hvězdných válek“, které probíhaly v době soupeření se Sovětským svazem za studené války. „Jistá reminiscence tu je, poprvé se upřednostňuje otázka bezpečnosti. Do hry vstupuje poprvé armáda,“ prohlásil ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. „Americký program je stále vepředu. Největší problém je, že NASA nemá pevný program, který by byl financován. Mluví se o stanici u Měsíce,“ podotkl Kolář s tím, že Trumpova vize ale musí projít Kongresem.

Cílem je Měsíc, ale i Mars

Trump chce dlouhodobě oživit americký vesmírný průzkumný program. Minulý rok podepsal směrnici, která usiluje o návrat amerických astronautů na Měsíc, a nakonec také o jejich let na Mars, kam se mají dle šéfa Bílého domu vydat „velmi brzy“.

Americký viceprezident Mike Pence zase zdůraznil, že Spojeným státům konkurují v této oblasti rivalové jako Rusko nebo Čína, kteří podle něj vytvářejí technologii, jež narušuje satelity. „Jiné národy využily příležitosti, aby se zasadily o své nároky v rámci nekonečna. Amerika musí být stejně dominantní ve vesmíru, jako je tomu na Zemi,“ citoval Pence Independent.

CNN: Trump zatím nesehnal dost peněz pro vznik sekce

Prezident sice pro svůj plán na vytvoření vesmírných sil získal podporu části republikánských zákonodárců, zahrnout jeho financování do letošního armádního rozpočtu se mu však podle televize CNN podařilo jen zčásti. Není proto zcela jisté, kdy sekce skutečně vznikne. Dohlížet na její vytvoření má šéf sboru náčelníků armádních štábů Joseph Dunford.

Předchozí prezident Barack Obama, který nastoupil do úřadu v době hospodářské krize, omezil výdaje na vesmírný program a pro Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) začaly kosmické lety organizovat soukromé společnosti. 

Trump letos prosadil zvýšení rozpočtu NASA s tím, že postupně omezí jeho účast na projektu Mezinárodní vesmírné stanice, jehož financování americká vláda do roku 2025 ukončí a ponechá na soukromých společnostech. NASA by se naproti tomu měla soustředit na návrat k Měsíci, který má být podle Trumpových představ reálný za pět let.

Trump rovněž podepsal dekret zaměřený na omezení nežádoucího nadbytku techniky a z ní vytvořeného odpadu na oběžné dráze kolem Země. Nově vypouštěné družice by se podle nařízení měly držet přísnějších standardů, aby se předešlo možným kolizím.

Kolář o vytvoření armádních vesmírných sil v USA (zdroj: ČT24)