Polovina migrantů z lodě Aquarius chce do Francie, uvedla španělská vicepremiérka

Zhruba polovina ze 629 migrantů z lodi Aquarius, kteří v neděli dorazili do Valencie, bude chtít odjet do Francie. Uvedla to španělská vicepremiérka Carmen Calvová. Podle záchranářky z organizace Lékaři bez hranic, která plula s migranty, je mezi těmito běženci přes osm desítek žen. Všechny tyto ženy podle zmíněné zdravotnice trpěly zneužíváním nebo byly oběťmi násilí.

Migranti z lodě Aquarius, z nichž většina jsou Afričané a několik jich je z Afghánistánu a Pákistánu, prošli hned po příjezdu do Valencie zdravotní prohlídkou. V pěti místních nemocnicích jich skončilo 144, včetně ženy, která porodila během plavby.

Po zdravotní prohlídce začaly jejich registrace. Policie jim předala tři dokumenty. V prvním je informuje o udělení humanitárního povolení k pobytu na 45 dnů, ve druhém je upozorňuje, že musí v této lhůtě požádat o azyl či povolení k pobytu, a ve třetím dokumentu je policie informovala, že je může přijmout Francie.

Jejich žádosti budou posuzovány případ od případu podle obvyklých pravidel, jako se posuzují ostatní migranti. Španělská média v této souvislosti připomněla, že o víkendu připlulo také přes tisíc běženců k jižním břehům země.

Ženy platily pašerákům vlastním tělem, uvedli Lékaři bez hranic

Mezi 629 migranty je podle zdravotnice z organizace Lékaři bez hranic, kterou citoval server eldiario.es, přes 80 žen. Než je záchranáři z Lékařů bez hranic a z organizace SOS Méditerranée v noci 9. června nalodili u libyjských břehů, trpěly všechny tyto ženy podle zmíněné zdravotnice zneužíváním či násilím. Mnohé mají jizvy, některé i zlomeniny. „Všichni trpěli, i muži, ale to nejhorší zažily ženy, některé musely v Libyi zaplatit pašerákům vlastním tělem,“ uvedla zdravotnice.

Kauza lodi Aquarius vyvolala minulý týden krátkou diplomatickou roztržku mezi Itálií a Francií, která Řím obvinila z cynismu za to, že loď odmítl přijmout. Ani ona ale francouzský přístav lodi nenabídla, až ve čtvrtek nabídla španělské vládě pomoc s umístěním běženců z této lodi.

Italská vláda, která slíbila voličům zastavit masový příliv migrantů do země, plavidlo odmítla s tím, že nebude přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům.

Většina Francouzů schvaluje postoj své vlády, která loď Aquarius s běženci nepřijala. Vyplývá to z průzkumu agentury OpinionWay pro média Public Sénat, Les Échos a Radio Classique. Postoj vlády v tomto případě podpořilo 56 procent dotázaných, 42 procent mělo opačný názor, uvedla agentura AFP. Připomněla, že v Německu podle průzkumu zveřejněného v pátek si téměř 90 procent Němců přeje více vyhošťovat přistěhovalce žijící v zemi načerno, a některé evropské státy si do svého čela zvolily politiky s tvrdě protiimigračním postojem.

Evropa potřebuje více solidarity, shodli se Merkelová a Conte

Právě migrace a ochrana vnějších hranic Evropské unie byly tématem schůzky německé kancléřky Angely Merkelové s italským premiérem Giuseppem Contem v Berlíně. Ještě před jednáním se shodli na tom, že Evropa potřebuje více solidarity. 

„Evropská unie musí změnit svou perspektivu,“ prohlásil Conte. „Itálie nemůže nadále jednat sama,“ míní. Jsou podle něj potřeba mechanismy, které zajistí přiměřenou solidaritu.

„Chceme podpořit italské přání týkající se solidarity a doufáme, že i Německo se setká s pochopením pokud jde o solidaritu v Evropě v otázkách migrace,“ řekla Merkelová. Zároveň připomněla, že do obou zemí směřuje velké množství běženců. Jak přesně by taková solidarita měla vypadat, ovšem šéfka německé vlády neuvedla.