Migranti znovu vyplouvají na moře. Letos jich ale cestu riskuje méně než loni

Horizont ČT24: Migranti připlouvají k italským břehům (zdroj: ČT24)

Středomořská migrační vlna další rok po sobě slábne. Z Libye, hlavní základny pašeráků, od ledna vyrazila ve srovnání s loňskem k Evropě jen pětina lidí. Počty klesají hlavně kvůli spolupráci Tripolisu a Říma. S příznivějším počasím se ale trend začíná obracet, jen za čtvrtek a pátek minulého týdne bylo u italských břehů zachyceno kolem 1500 migrantů.

V centrálním Středomoří v závěru pracovního týdne zachytily lodě italského námořnictva, neziskových organizací a unijní agentury Frontex kolem 1500 migrantů. Informovala o tom v pátek agentura AFP s odvoláním na italskou pobřežní stráž, která záchranné práce koordinovala.

Jen ve čtvrtek bylo během sedmi operací nabráno na paluby záchranných lodí 1050 běženců. Německé neziskové organizace Sea-Watch a Sea-Eye vyzdvihly ze tří přetížených člunů 450 uprchlíků.

Během třetího zásahu na místo připlula libyjská loď a vyvolala paniku. Někteří migranti začali skákat do vody ze strachu, aby je libyjská pobřežní stráž nepřepravila zpět do Libye. Nakonec všichni skončili na plavidlech německých nevládních organizací.

Zázrak se narodil na záchranářské lodi

Na záchranářské lodi se narodil chlapeček jménem Miracle (Zázrak). „Je to už šesté dítě narozené na záchranné lodi, ale letos první,“ říká mluvčí záchranné lodi Aquarius Lauren Kingová.

Stačilo, aby přišel na svět jen o 24 hodin dříve, a jeho matka by rodila buď na přeplněném gumovém člunu, nebo libyjském pobřeží. V obou případech bez lékařské pomoci.

V detenčních centrech v Libyi najímají migranty „otrokáři“

Podle čísel libyjsko-italská trasa rok od roku slábne. Za minulý rok se počet migrantů snížil o třetinu. Už teď je jasné, že letos půjde o ještě větší pokles.

Pokrok nastal hlavně díky „migrační dohodě“ EU s Libyí z loňského února. Řím zajistil Libyjcům lodě, výcvik i spolupráci při sledování pobřeží. Riskantních cest i tragických úmrtí ubylo, podle úřadů ale za velmi tvrdou daň.

Většina lidí míří z přeplněných lodí zpět do přeplněných detenčních center v Libyi. Těžké podmínky, zneužívání, dokonce obchod s lidmi. Na to vše úřady i média upozorňují opakovaně. Otrokářům nahrává chaos v zemi, který tu vládne od pádu Kaddáfího režimu.

„Jdete na trh a dáte 200 až 300 dolarů za běžence, kterého můžete využít pro každodenní práce,“ upozorňuje ředitel libyjské mise Mezinárodní organizace pro migraci Otman Belbeisi.

I na protějším břehu – v Itálii – zatím vládne spíš nejistota. Na téma migrace sázela v březnových volbách především krajně pravicová Liga Mattea Salviniho. Na jeho plány se ale zatím nedostane, minimálně do očekávaných předčasných voleb.