Kim týden před summitem s Trumpem vyměnil hlavní vojenské pozice. Nasadil mladé a oddané

Severokorejský vůdce Kim Čong-un před připravovaným summitem s prezidentem USA Donaldem Trumpem vyměnil tři nejvýše postavené vojenské činitele. Podle analytiků krok souvisí s upevněním Kimovy kontroly nad armádou v citlivém období politických změn. O schůzku se severokorejským lídrem usiluje i Vladimir Putin. Ruský prezident ho pozval na zářijové ekonomické fórum do Vladivostoku.

Jihokorejská agentura Jonhap oznámila, že změny se týkají postu ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády.

Jejich cílem je údajně omladit velení novou generací důvěryhodných vůdců oddaných Kim Čong-unovi. Armáda se má rovněž v rámci předpokládaného hospodářského rozvoje víc zapojit do realizace infrastrukturních projektů.

Jde o zkušené muže, kteří se umějí chovat, říká expert

„Všichni tito povýšení muži jsou vrchními muži Kim Čong-una. Všichni tři už zastávali velmi vysoké a citlivé pozice a jsou mu velmi oddaní. Navíc mají zkušenosti se zahraničními delegacemi,“ uvedl expert na KLDR z univerzity Johnse Hopkinse Michael Madden. „Čeká je hodně rozhovorů s cizími představiteli, dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat,“ dodal Madden.

Singapur už se na historické setkání Trumpa s Kimem příští úterý pečlivě připravuje. Ještě předtím by se severokorejský vůdce o víkendu mohl sejít s Vladimirem Putinem, jehož dopis mu do Pchjongjangu přivezl ruský ministr zahraničí.

Americký prezident poprvé připustil, že na singapurském setkání nemusí dojít k podpisu nějaké dohody, ale půjde jen o začátek procesu. Do Asie ho nebude doprovázet manželka Melanie, která se už tři týdny neobjevila na veřejnosti spolu s manželem.

Bílý dům také podle amerických médií řeší, jak přispět KLDR na platbu za drahý hotel. Uhradit účet za Severokorejce přímo mu neumožňují sankce, proto nejspíš přispěje hostitelská země, upozornila redaktorka ČT Linda Bartošová.