Kimova delegace se poohlíží po luxusním ubytování v Singapuru. Řeší se, kdo to zaplatí

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se 12. června v Singapuru skutečně sejdou. Alespoň zatím s tím počítají obě strany. Severokorejská delegace proto už v Singapuru řeší technické okolnosti setkání, včetně místa ubytování. Podle amerických médií si Severokorejci vybrali luxusní hotel, který si ovšem země zápasící s hladomorem může dovolit jen stěží. Přispět může přímo Singapur, který je ochoten část nákladů na summit uhradit.

Malý, ale bohatý městský stát Singapur je odhodlán být dobrým hostitelem summitu. Počítá proto s tím, že část nákladů na setkání Trumpa s Kimem zaplatí sám. „Určitě ano, ale to je cena, kterou jsme ochotni nést, abychom sehráli svůj malý part v této historické události,“ potvrdil singapurský ministr obrany Ng Eng Hen.

Události: Summit bude, potvrdil Trump po schůzce s Kimovým emisarem (zdroj: ČT24)

Pro Kin Čong-una to bude nejdelší zahraniční cesta po nástupu do funkce a podle agentury Reuters ji budou nejspíš provázet i logistické problémy okolo použití proudových letadel ze sovětské éry, přepravy Kimovy limuzíny, desítek strážců a dalších pomocníků.

Kimův poradce, který fakticky sehrává roli šéfa úřadu severokorejské vlády, byl tento týden viděn v pětihvězdičkovém singapurském hotelu Fullerton, který si podle listu The Washington Post Severokorejci pro ubytování během nadcházejícího summitu vybrali.

Jedna noc v prezidentském apartmá stojí v přepočtu minimálně 133 tisíc korun. Americký deník se proto ptá, kdo hotelový účet za vůdce země bez peněz stižené přísnými mezinárodními sankcemi zaplatí.

Hotel Shangri-la v Singapuru
Zdroj: Edgar Su/Reuters

Zatím však není ani potvrzeno, kde se oba vůdci setkají. V Singapuru je řada míst, která mohou zaručit bezpečnost, včetně hotelů se zkušenostmi z ostře sledovaných událostí. Mezi potenciálními uchazeči figuruje hotel Shangri-la, který tento víkend hostil indického premiéra a ministry obrany z celého světa, a hotel Capella na ostrově Sentosa.

Noc v apartmá o rozloze 348 metrů čtverečních v hotelu Shangri-la by 12. června vyšla podle agentury Reuters v přepočtu na 165 000 korun.