Slovensko rozhořčil případ brutálně ubitého Filipínce, který se zastal obtěžovaných žen

Události: Slovensko zasáhla brutální smrt Filipínce (zdroj: ČT24)

Vlnu pobouření vyvolal na Slovensku případ Filipínce, který byl v centru Bratislavy ukopán k smrti. Šestatřicetiletý přistěhovalec se minulou sobotu pokoušel chránit své kolegyně z práce, které začal obtěžovat útočník. Ten jej ale brutálně napadl a už ležícího bezbranného muže kopal do hlavy. Filipínec zemřel v nemocnici o pět dní později.

Podle slovenských médií je útočníkem 28letý Juraj H. z Dunajské Stredy. Policie jej minulou sobotu zadržela přímo na místě činu, do vazby ale vzat nebyl.

„Ačkoliv policie Juraje H. po útoku zadržela, okresní prokurátor tehdy neviděl důvod, aby zůstal ve vazbě. Den před Filipíncovou smrtí tak státní zástupce pustil Juraje H. na svobodu,“ napsal slovenský Denník N.

Podle deníku Sme neshledal okresní prokurátor skutečnosti, které by naznačovaly, že by obviněný na svobodě pokračoval ve stejné trestné činnosti.

Filipínec podlehl těžkým zraněním ve čtvrtek. Případ mezitím převzala krajská prokuratura a policie v pátek večer útočníka zadržela znovu. Je obviněn ze zabití a hrozí mu sedm až 12 let za mřížemi.

Případ vyvolal silné rozhořčení veřejnosti. „Juraj H. způsobil těžká zranění Filipínci Henrymu, který jim následně podlehl. A to vše jen proto, že chtěl obtěžovat děvčata a ten ‚zlý imigrant‘ mu to nedovolil? Kde jsou teď (krajní nacionalisté) Kotlebovci? Anebo když útočí Slovák, tak je to v pořádku?“ citoval list Pravda jeden z příspěvků na sociální síti.

Špatný signál pro naši společnost, míní premiér

K útoku se vyjádřila i řada zástupců politické scény. „Nelze tolerovat, že vrazi smějí svobodně chodit po našich ulicích,“ prohlásil premiér Peter Pellegrini. „To jsou velmi špatné signály pro naši společnost. S vrahem nemůžeme mít slitování a spravedlnost musí zasáhnout okamžitě,“ dodal.

„To je všeobecně na Slovensku problém, že se v mnohých kauzách lidé nedovolají pravdy, pokud se do nich nazamíchají média,“ kritizuje šéf opoziční strany Spolu Miroslav Beblavý.

„Jen zvíře v lidské kůži může nejprve obtěžovat ženu a pak ukopat k smrti jejího ochránce,“ nechal se slyšet někdejší vládní mluvčí, poslanec vládní strany Smer Erik Tomáš. Zodpovědnost své strany za protipřistěhovalecké nálady v zemi ale odmítl. Smer dlouhodobě odmítá přerozdělování migrantů v EU, protože to považuje za bezpečnostní riziko.

Filipínec Henry John Serafica Acorda žil v Bratislavě několik let a pracoval zde v počítačové firmě. Ve středu se na Náměstí SNP uskuteční vzpomínkové shromáždění.