Chameneí čelil studentské kritice. Chce povolit protesty a do institucí dostat mladé „revoluční“ Íránce

Íránští vysokoškoláci při setkání s nejvyšším duchovním ajatolláhem Alím Chameneím kritizovali ekonomickou situaci v zemi i útlak menšin. Upozorňovali i na rostoucí nedůvěru v íránské úřady. Chameneí v reakci zdůrazňoval svobodu slova a připustil povolení poklidných demonstrací. Větší vliv ve státních institucích by podle něj mohli dostat „revoluční, motivovaní a odhodlaní mladí lidé“. O nebývale otevřené debatě informoval íránský tisk, což je neobvyklé, uvedla agentura Reuters.

Rostoucí nespokojenost mnoha Íránců s ekonomickou situací vedla na přelomu roku k protivládním protestům, které si vyžádaly desítky obětí na životech. Jedna ze studentek se teď Chameneího ptala na řešení problémů, jako jsou rostoucí třídní rozdíly, stoupající nedůvěra lidí ke státním institucím, vysoká nezaměstnanost či znečištění.

Íránka se překvapivě zeptala nejvyššího duchovního vůdce i na úskalí, kterým v Íránu čelí menšiny, a jak by reagoval na to, že konzervativci v íránské bezpečnosti a justici záměrně potlačují aktivisty s pomocí vykonstruovaných případů.

Chameneí vzápětí připustil, že Írán opravdu čelí problémům, jejichž odstranění je těžší, než si studenti myslí. Možným řešením podle něj může být, aby se do státních institucí dostali „revoluční, motivovaní a odhodlaní mladí lidé“.

„K růstu společnosti je zapotřebí svoboda slova,“ zdůraznil. Dle jeho názoru by také mohly být povoleny poklidné demonstrace.

Během muslimského postního měsíce ramadánu jsou Chameneího audience běžné, zřídka ale dostane kritika ze strany obyvatel prostor v tisku. Nedávno se v zemi navíc konala stávka řidičů nákladních vozů i farmářů.

Írán je šíitskou teokracií, v níž má Chameneí poslední slovo. Pravidelně se ale v zemi konají prezidentské i parlamentní volby, ve kterých jsou zastoupeni jak konzervativci, kteří na protest proti odstoupení USA od jaderné dohody v parlamentu zapálili americkou vlajku, tak i reformisté.

Mezi ty se řadí mimo jiné íránský prezident Hasan Rouhání, který je zastáncem jaderné dohody. Studenti nyní při setkání s Chameneím vyjadřovali obavy z možných důsledků Trumpova rozhodnutí.