Ze spisu o vraždě Kuciaka možná unikají informace, říká advokát pozůstalých

Události ČT: Ze spisu o vraždě Kuciaka možná unikají informace (zdroj: ČT24)

Slovenská speciální prokuratura přiznala nedostatky ve vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Mělo k nim dojít při prvním ohledání místa činu. Postup policie kritizuje i právník rodin zavražděného novináře a jeho partnerky. Ten zároveň přišel s podezřením, že ze spisu unikají informace.

Nejsledovanější slovenské vyšetřování za poslední dekády začalo selháním. Záchranáři na pokyn policisty hýbali s těly obětí. Nezajistily se všechny stopy, znalci si jich všimli až na fotografiích z místa činu.

„Vidím za tím hrubou nedbalost a hrubou neprofesionalitu, nemyslím, že šlo o úmyslné konání v tom čase, ani tam nebyl žádný motiv takto konat,“ uvedl advokát rodin obětí Daniel Lipšic.

Chyby přiznala i speciální prokuratura s tím, že člověk za ně zodpovědný na případu už nepracuje. Další podezření – na úniky detailů z vyšetřování – odmítá.

„Pokud dozorující prokurátor zjistí, že z vyšetřovacího spisu byly poskytnuté informace jiným než zákonem oprávněným osobám, bude neodkladně konat,“ řekla mluvčí slovenské speciální prokuratury Jana Tökölyová.

Nejde přitom o první pochybnosti. Čas smrti mladého páru nejdřív policie určila na pátek 23. února, později na středu 21. večer. Naposledy zas vyšetřovatelé chtěli data z telefonu Kuciakovy kolegyně, české novinářky Pavly Holcové. To kvůli povinnosti chránit zdroje okamžitě vzbudilo ostrou kritiku slovenských a zahraničních novinářů.

„Ten výslech by mi dával daleko větší smysl, kdyby mi ten mobil nezabavili,“ řekla Holcová. Zájem vědět víc můžou mít podle Lipšice politici i policisté, o jejichž vazbách na podezřelé podnikatele Ján Kuciak psal. Právě jeho novinářská práce se ustálila jako hlavní motiv zločinu, který stál život i jeho partnerku.

Odpovědnost za všechny přešlapy přitom v současnosti nemá kdo přijmout. Policejní prezident Tibor Gašpar po tlaku veřejnosti odchází na konci května. Jméno jeho nástupce vláda zatím neoznámila.

Pokud policie úmyslně chybovala, vracíme se do 50. let

„Neumím si představit, že bych teď řekl, že si myslím, že by policisté případ nevyšetřili. Já i moji kolegové děláme vše pro to, abychom vyšetřovatelům pomohli, aby pachatele této ohavné vraždy našli,“ uvedl v úterním Horizontu ČT24 Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk a bývalý šéf Jána Kuciaka.

Horizont ČT24: Neumím si představit, že by se případ nevyšetřil, říká bývalý Kuciakův šéf (zdroj: ČT24)

„Pokud tato vražda nebude vyšetřená kvůli tomu, že policie udělala chyby, a to ještě úmyslně, bude to ve slovenské historii něco, co má obdobu možná v padesátých letech minulého století,“ dodal. 

Přitom si není jistý, zda by to donutilo lidi na Slovensku znovu vyjít do ulic. „Ono to není vždy jen o událostech, které se dějí. Ale i o tom, zda lidé, kteří jsou už velmi skeptičtí a smutní a už nevěří elitám a lídrům, najdou někoho, o koho se opřou. Komu začnou důvěřovat,“ dodal Bárdy.