Německá prokuratura má nové informace, chce znovu vydat Puigdemonta kvůli vzpouře

Německá prokuratura hodlá znovu požádat tamní soud o vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska kvůli obvinění ze vzpoury, kterému ve své domovské zemi čelí. Soud již dříve jeho vydání kvůli obvinění ze vzpoury odmítl, nyní ale státní zastupitelství obdrželo z Madridu nové důkazy, na jejichž základě se domnívá, že by to možné bylo. Žádost prokuratury, aby byl Puigdemont vzat znovu do vazby, soud ale v úterý zamítl.

Bývalého premiéra katalánské regionální vlády Puigdemonta, který ve Španělsku čelí obvinění ze vzpoury a zpronevěry veřejných prostředků, zadrželi 25. března na dálnici na severu Německa v okamžiku, kdy se vracel z Finska do belgického exilu. Po pobytu ve vazební věznici v Neumünsteru byl na začátku dubna propuštěn na kauci. Od té doby žije v Berlíně a čeká na rozhodnutí německé justice, zda ho vydá do Španělska.

Žádost o vydání 55letého Puigdemonta kvůli obvinění ze vzpoury soud německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko už dříve odmítl. Španělsko ale zaslalo do Německa nové důkazy, na jejichž základě se generální prokuratura domnívá, že je jeho vydání kvůli obvinění ze vzpoury přece jen možné. Připravuje proto novou žádost.

Na základě nových důkazů prokuratura požádala soud o to, aby vzal Puigdemonta opět do vazby. Vrchní zemský soud tuto žádost ale zamítl. Podle mluvčí soudu nehrozí zvýšené nebezpečí útěku politika do zahraničí.

Německé zastupitelství přesvědčily záběry z nepokojů

Novými důkazy, které německá prokuratura dostala ze Španělska, jsou podle agentury DPA videa z nepokojů v Katalánsku. „Tyto výtržnosti měly takový rozsah, že se generální státní zastupitelství domnívá, že je možné (Puigdemonta) vydat i kvůli obvinění ze vzpoury,“ uvedla prokuratura.

Kromě původně zamítnuté žádosti o vydání kvůli obvinění ze vzpoury čeká Puigdemont v Německu stále na rozhodnutí soudu o vydání na základě obvinění ze zpronevěry. Té se podle Madridu dopustil tím, že jeho regionální vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska a použila na to veřejné prostředky.