Puigdemont zaplatil dvoumilionovou kauci a opustil německou vazbu

Puigdemont je na svobodě, stále mu ale hrozí vydání do Španělska (zdroj: ČT24)

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont zaplatil kauci ve výši 75 tisíc eur (1,9 milionu korun) a opustil vazbu v severoněmeckém Neumünsteru. Politik rovněž úřadům poskytl adresu, na níž bude v Německu pobývat do doby, než úřady rozhodnou o jeho případném vydání do Španělska.

Pětapadesátiletý Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března po překročení dánsko-německé hranice na základě evropského zatykače, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu.

Španělsko požaduje jeho vydání kvůli vzpouře a zpronevěře veřejných prostředků tím, že jeho vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku.

Soud ve městě Schleswig ve čtvrtek odmítl Puigdemonta vydat na základě jeho obžaloby ze vzpoury. Připustil ale jeho vydání kvůli údajné zpronevěře. Rozhodl zároveň o podmínečném propuštění katalánského separatistického vůdce z vazby po složení kauce.

Puigdemontův právník po propuštění svého mandanta ujistil, že se pokusí přesvědčit soud o tom, aby vyloučil vydání Puigdemonta i na základě obvinění ze zpronevěry.

Puigdemont obžalobu Madridu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. Proti vydání do Španělska se může případně bránit u německého ústavního soudu. Zatímco v případě odsouzení za násilnou vzpouru může politik ve Španělsku dostat až třicet let vězení, nejvyšší trest za zpronevěru může být dvanáct let.

Puigdemont: Nesmíme ustoupit

Krátce před propuštěním z vazby vyjádřil Puigdemont úmysl pokračovat v úsilí o nezávislost Katalánska. „Musíme svou pozici udržet a neustoupit,“ napsal podle německých médií na sociální síti Twitter.

„Musíme do budoucnosti hledět  s nadějí a optimismem. Máme právo zabránit tomu, aby nám naši budoucnost ukradli,“ tvrdí dál katalánský politik. Svůj vzkaz doprovodil heslem „LlibertatPresosPolitics“ (Svoboda pro politické vězně). Obžalobě ze vzpoury čelí ve Španělsku třináct katalánských separatistů, někteří jsou už ve španělské vazbě.

Také při krátkém vystoupení po svém propuštění politik poděkoval za projevy solidarity a vyzval k okamžitému propuštění svých kolegů dosud zadržovaných ve Španělsku a k dialogu. Španělské úřady podle něj nemají důvod nezahájit dialog s katalánskými politickými vůdci.

Španělské soudy řeší, co dál

Podle pravidel spojených s eurozatykačem, na jehož základě byl Puigdemont v Německu v březnu zatčen, musí španělský soud respektovat podmínky případného vydání separatistického lídra stanovené Berlínem. Pokud by však justice v Madridu trvala na tom, že hodlá bývalého katalánského lídra soudit i za jiné trestné činy než zpronevěru, musí učinit nějaký krok dříve, než německý soud rozhodne o případném vydání. Podle španělských médií má teď justice několik možností. 

Možnost č. 1 - Rozšíření eurozatykače: Podle listu El Mundo může Španělsko dodatečně rozšířit evropský zatykač o trestný čin vzpoury nižšího stupně (španělsky sedición), za který hrozí až patnáct let vězení. Německý soud by poté musel posoudit nový zatykač a rozhodovat, zda má tento čin na rozdíl od vzpoury (španělsky rebelión) ekvivalent v německých zákonech.

Možnost č. 2 - Stažení eurozatykače: Další z variant, které přicházejí v úvahu, je úplné stažení evropského zatykače. K tomu přistoupil soudce nejvyššího soudu Pablo Llarena již jednou, krátce před prosincovými předčasnými volbami v Katalánsku. Tehdy řešila žádost o Puigdemontovo vydání Belgie, která od toho po zrušení zatykače upustila. Llarena svůj krok vysvětlil tím, že nechce, aby justice v jiné zemi rozhodovala, za co může být politik ve Španělsku souzen.

Letos však Llarena po vznesení obžaloby vydal zatykač znovu. Pokud by jej opět zrušil, byl by Puigdemont v Německu volný a zatčení by mu hrozilo jen ve Španělsku. Tento krok je podle zdrojů El País nepravděpodobný, neboť by patrně poškodil obraz španělské justice v Evropě.

Možnost č. 3 - Druhý proces po odpykání případného prvního trestu: Soud v Madridu by teoreticky mohl dosáhnout svého a Puigdemonta soudit za vzpouru i v případě, že jej Německo vydá pouze kvůli obžalobě ze zpronevěry. List ABC s odvoláním na právníky napsal, že existuje teoretická možnost odsoudit jej za zpronevěru a po odpykání trestu soudit i za závažnější trestný čin, jehož promlčecí doba je dvacet let.

Znalci oslovení médii se vesměs shodují, že španělská justice vyčká na další postup německého soudu.