Kvůli obžalobě ze vzpoury Puigdemonta nevydáme, vzkázalo Německo Madridu

Německý soud odmítl vydat Madridu katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta kvůli obžalobě ze vzpoury. Připustil ale jeho vydání kvůli zpronevěře. Puigdemont uspořádal loni na podzim v rozporu se španělskou ústavou referendum o nezávislosti Katalánska. Kdyby byl uznán vinným, hrozí mu desítky let za mřížemi.

Německý soud zároveň rozhodl o podmínečném propuštění katalánského separatistického vůdce z vazby, uvedla agentura DPA. Mimo jiné ale musí složit kauci ve výši 75 tisíc eur (1,9 milionu korun). Po zaplacení kauce se do vyřízení celé záležitosti bude muset jednou týdně hlásit německým úřadům.

Mluvčí vrchního zemského soudu ve Šlesvicku-Holštýnsku řekla, že Puigdemont nesmí opustit Německo, dokud se nerozhodne o jeho případném vydání. Pokud Německo žádosti Madridu o vydání vyhoví, Španělsko nebude smět stíhat Puigdemonta ze vzpoury, uvedla mluvčí podle agentury Reuters.

Spolková republika sice trestný čin vzpoury nezná, podle nejvyššího státního zastupitelství ve Šlesvicku-Holštýnsku je ale srovnatelný s německým trestným činem velezrady. Proti vydání do Španělska se může Puigdemont případně bránit i před německým ústavním soudem. Podle soudu ve Šlesvicku-Holštýnsku ale není patrné, že by Puigdemontovi ve Španělsku hrozilo politické pronásledování.

Španělští politici jsou zdrženliví, katalánští mluví o vítězství

Místopředsedkyně španělské vlády Soraya Saénzová de Santamaría a španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá v první reakci uvedli, že rozhodnutí německého soudu respektují. Vyvarovali se ale dalšího jeho hodnocení s poukazem na potřebu se seznámit s podrobnostmi rozhodnutí. Catalá k tomu dodal, že jde o prvoinstanční rozhodnutí a že může jít ještě o dlouhodobý proces.

Někteří katalánští politici a také místní média netajili nad rozhodnutím německého soudu nadšení a označili je za velké vítězství. Obžaloba ze vzpoury je závažnější a Puigdemontovi zejména kvůli ní hrozí desítky let vězení. 

Puigdemont obžalobu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. V den referenda o nezávislosti podle něj ze strany Katalánců nedošlo k žádnému násilí, které je předpokladem pro trestný čin vzpoury. Spolu s Puigdemontem čelí stejné obžalobě dvanáct dalších katalánských separatistů.

Katalánský politik byl ve spolkové republice zadržen koncem března, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu. Proti jeho zadržení demonstrovaly už dříve desetitisíce lidí. Katalánští separatisté koncem března blokovali silniční tahy na jih Francie. Němečtí politici dali opakovaně najevo, že do diplomaticky citlivého případu vstupovat nechtějí.

Většinu máme my, upozorňuje Puigdemont

Separatistické strany v loňských prosincových volbách získaly v katalánském parlamentu většinu. Puigdemont nedávno svým příznivcům z vazby vzkázal, že neustoupí. „Aby to bylo všem jasné: Nevzdám se, nezřeknu se, nepodvolím se nezákonnému jednání těch, kteří prohráli u (volebních) uren,“ uvedl na Twitteru.

Zjevně s odkazem na ústřední vládu v Madridu pod vedením premiéra Mariana Rajoye kritizoval 55letý politik v příspěvku na Twitteru osoby, „které jsou ochotny zaplatit cenu za to, že opustí vládu práva ve prospěch ,jednoty vlasti‘“.