Bývalý premiér Katalánska Puigdemont byl zadržen v Německu, desetitisíce lidí protestují

Události: Zadržení Puigdemonta vyvolalo masové protesty (zdroj: ČT24)

Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici, byl zadržen v Německu, uvádí agentura Reuters s odvoláním na jeho právníka. Zadržení už podle DPA potvrdila i německá policie. Podle právníka zadržela Puigdemonta policie, když překročil dánsko-německé hranice. Kvůli snahám o odtržení Katalánska je na něj totiž vydán mezinárodní zatykač. Politik se vracel z Finska do Belgie, kde žije v exilu.

Podle agentury DPA převezla Puigdemonta po zadržení policie do věznice ve městě Neumünster. Soud by měl zřejmě v pondělí rozhodnout o tom, zda bude expremiér po dobu zvažování španělské žádosti o vydání umístěn ve vazbě.

Ve Španělsku je bývalý katalánský premiér obžalován ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Puigdemont byl od čtvrtka na návštěvě Finska kvůli setkání se zákonodárci a účasti na konferenci.

Tam ho také zastihlo páteční rozhodnutí španělské justice, která jej spolu s 12 dalšími politiky obžalovala ze vzpoury. Jakmile severská země obdržela od Španělska mezinárodní zatykač, Puigdemont z Finska odjel. Přes Dánsko a Německo se chtěl údajně dostat do Belgie, kde od loňska žije v exilu.

Německý policejní mluvčí uvedl, že na základě evropského zatykače vydaného Španělskem byl Puigdemont „zadržen dnes v 11:19 dálniční policií ze Šlesvicka-Holštýnska“. Policisté ho zadrželi nedaleko dálnice A7, která vede z Dánska do Německa. 

Tvrdé střety s policií v Barceloně

Informace o zadržení expremiéra ovšem vyvolala masové protesty v Katalánsku. Desetitisíce lidí vyrazily v neděli do ulic Barcelony i dalších katalánských měst. Část demonstrantů se v Barceloně střetla s policejními těžkooděnci ve snaze dostat se k sídlům úřadů. Informoval o tom list La Vanguardia, podle něhož bylo nejméně 17 lidí při demonstracích zraněno.

Lidé s katalánskými vlajkami a transparenty vyzývajícími k propuštění Puigdemonta a dalších „politických vězňů“ se vydali k barcelonským sídlům evropských institucí a k německému konzulátu. Právě německá policie dnes dopoledne Puigdemonta zadržela, když zemí projížděl na cestě z Finska do Belgie. 

Demonstrace svolalo několik separatistických organizací na různá místa Barcelony. Policisté se pokoušeli zahradit průvodům cestu za pomoci obušků, někteří účastníci se však nechtějí podřídit výzvám policie k ukončení protestu. 

Patrně k nejnásilnějšímu střetu došlo poblíž sídla regionální katalánské vlády, kde bylo podle údajů zdravotnické služby zraněno 17 lidí, většinou lehce. Policie zadržela nejméně tři demonstranty.   

Ostré střety mezi demonstranty a policií
Zdroj: ČTK/AP

Obžaloba 13 politiků ze vzpoury znovu zkomplikovala volbu nového premiéra

Španělský vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval v pátek ze vzpoury 13 katalánských politiků. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska.

Podle místních médií je mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až čtvrt století za mřížemi. 

Právě rozhodnutí soudce Llarena zkomplikovalo i sobotní volbu nového katalánského premiéra. Jediným kandidátem je totiž právě Jordi Turull, který rovněž patří mezi obžalované. Parlament proto hned na začátku sobotní schůzi přerušil.

Nedělní zadržení katalánského expremiéra vyvolalo na sociálních sítích vlnu rozbouřených reakcí. Uživatelé twitteru například často zmiňují, že naposledy vydalo tehdy nacistické Německo katalánského premiéra do Španělska během druhé světové války. Šlo o Lluíse Companyse, který před Frankovými jednotkami utekl do Francie. Po obsazení Německem tam ale byl gestapem zatčen, vydán do Španělska a tam v roce 1940 popraven.

Puigdemont v uplynulých měsících pobýval na útěku v Belgii, kam uprchl s několika členy své vlády. Madrid ji koncem října sesadil kvůli nezákonnému referendu o odtržení a následné deklaraci nezávislosti.

Dokud Katalánci nesestaví novou vládu, bude trvat přímá správa Madridu. Puigdemontovu kandidaturu přitom zablokoval ústavní soud. Druhým kandidátem měl být separatistický lídr Jordi Sánchez, který je ale od poloviny loňského října ve vazbě za to, že v září svolal v Barceloně demonstraci na protest proti razii španělské policie na úřadech katalánské vlády. 

Katalánsko
Zdroj: ČT24