Otrávený agent Skripal opustil nemocnici

Spolupracovník ČT Kocourek: Nemocnice o současném stavu Skripala mlčí (zdroj: ČT24)

Bývalý ruský agent Sergej Skripal byl propuštěn z nemocnice. Informuje o tom britská stanice BBC. Skripal byl nalezen 4. března v bezvědomí v britském Salisbury poté, co ho neznámý pachatel otrávil nervovou látkou novičok. Londýn a jeho spojenci viní z útoku Rusko, Kreml ale vinu popírá. Západ kvůli kauze uvalil na Rusko sankce.

Šestašedesátiletého bývalého ruského špiona a jeho dceru našli kolemjdoucí na lavičce v britském Salisbury. Odtamtud byli odvezeni na jednotku intenzivní péče. Několik týdnů byli oba v kritickém stavu a lékaři se v určité fázi obávali, že i kdyby přežili, budou trpět poškozením mozku.

Léčbu bývalého špiona a jeho dcery označila ředitelka ošetřovatelské péče Lorna Wilkinsonová za „obrovskou a bezprecedentní výzvu“. I přes skeptické názory expertů se ale britským lékařům podařilo dvojici uzdravit natolik, že mohli nemocnici v Salisbury opustit. Kam Skripal nyní zamířil, úřady neoznámily.

Nemocnice uvedla, že ačkoli se 66letý Skripal a jeho dcera uzdravili, „jejich právo na důvěrnost informací o pacientech přetrvává a zabraňuje nám v detailním informování o léčbě těchto osob“. Prohlášení nicméně prozrazuje, že léčba osob otrávených nervovými jedy vyžaduje udržovat je při životě, „dokud jejich těla nejsou schopna vyprodukovat více enzymů namísto těch otrávených“.

Julija byla propuštěna už 9. dubna, poté byla odvezena na místo se zvýšenou ostrahou. Skripalová odmítla jakýkoliv kontakt s ruskými diplomaty, podle Moskvy ale nejednala dobrovolně. „Ve skutečnosti ji tam britské úřady drží jako rukojmí. Myslíme si, že ji tam drží násilím,“ prohlásil ruský vyslanec při OPCW Alexander Shulgin.

Skripalová také uvedla, že stále trpí účinky nervové látky, kterou proti ní a jejimu otci na začátku března použili.

Detektivové podle televize Sky News i tento týden stále pokračovali ve vyslýchání Skripala ve snaze vytvořit si obraz o životě bývalého dvojího agenta v Británii. „Chtějí vědět více o jeho pravidelných cestách vlakem do Londýna, jeho zahraničních cestách a jeho každoměsíčních setkáních v restauraci v Salisbury se svým údajným bývalým dohlížitelem z (britské tajné služby) MI6,“ napsal reportér Sky News.

O víkendu se v médiích objevily informace, že Skripal se v letech 2012 až 2016 několikrát sešel se zástupci českých a estonských tajných služeb, kterým poskytoval informace o ruských agentech a jejich metodách.

Uzdravování dvojice podle Lavrova dokazuje, že nešlo o novičok

Británie tvrdí, že Skripalovi byli otráveni nervovou látkou novičok a že za útokem stojí Rusko. Podle informací BBC bylo k útoku použito jen velmi malé množství látky v podobě kapaliny. Moskva ale obvinění odmítá. Uzdravování dvojice podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova svědčí o tom, že nebyli vystaveni novičoku.

Kauza odstartovala největší vzájemnou vlnu vyhošťování diplomatů od dob studené války mezi Východem a Západem. V Česku navíc stále rezonují výroky prezidenta Zemana o údajné výrobě novičoku.

  • Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špiony vysílá do celého světa.
  • Explukovníka Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.
  • Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka. Na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.