USA chtějí přesunout jaderné zbraně ze Severní Koreje do svého centra v Tennessee

Spojené státy požadovaly po Severní Koreji, aby během půl roku odeslala do zámoří některé své jaderné hlavice, mezikontinentální balistické rakety a další jaderný materiál. Napsal to japonský list Asahi s odvoláním na několik zdrojů obeznámených se severokorejskou problematikou. Severokorejské jaderné vybavení by mělo putovat do státu Tennessee, kde před lety skončilo i vybavení z libyjského jaderného programu.

Poradce pro národní bezpečnost Spojených států John Bolton řekl serveru ABC, že v rámci denuklearizace by se Severní Korea měla zbavit všech jaderných zbraní a poslat je do Oak Ridge v Tennessee. Spojené státy tam za druhé světové války vyvinuly atomovou zbraň a dodnes tam funguje středisko pro jaderný výzkum.

Neupřesnil, jestli zbraně zůstanou uloženy přímo v Oak Ridgeské laboratoři, nebo v nedalekém komplexu Y-12. Jedná se o centrum, kde se jaderné zbraně vyrábějí. V roce 2003 tam putovalo i vybavení a dokumenty z libyjského jaderného programu poté, co tehdejší vůdce Libye Muammar Kaddáfí souhlasil s odevzdáním zbraní hromadného ničení.

Zaváže-li se Severní Korea na summitu s USA naplánovaném na 12. června k úplné, ověřitelné a nezvratné denuklearizaci, zváží Washington záruky Kimovi a zapracuje toto stanovisko do společného prohlášení obou vůdců, napsal japonský list Asahi.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo podle listu také během nedávného setkání severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi řekl, že Washington může vyřadit KLDR ze seznamu států podporujících terorismus, pokud se Severní Korea některých jaderných prostředků zbaví.

Pchjongjang v minulých dnech pořádání summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem zpochybnil kvůli společným manévrům USA a Jižní Koreje a tlaku Washingtonu na denuklearizaci. Cvičení Severní Korea označila za provokaci a zrušila i na středu naplánované jednání se Soulem.

„Severní Korea si tímto způsobem de facto stěžovala, že v posledních týdnech a měsících dává najevo svoje odhodlání k poměrně velkým ústupkům a chtěla by vidět nějaký podobný ústupek i na druhé straně. Toho se ale velmi pravděpodobně nedočká,“ uvedl zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský ke korejskému vzkazu Spojeným státům.