Kim Čong-un pohrozil, že zruší schůzku s Trumpem. KLDR vadí armádní manévry i tlak na jaderné odzbrojení

Události ČT: Setkání Trumpa s Kimem v ohrožení? (zdroj: ČT24)

Severní Korea pohrozila zrušením červnové schůzky svého vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem kvůli probíhajícímu vojenskému cvičení USA s Jižní Koreou. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap. KLDR prý ze stejného důvodu zrušila jednání na vysoké úrovni s jihokorejskou stranou plánované již na tuto středu. Americká diplomacie vzápětí oznámila, že o žádné změně nebyla informována, a tak setkání lídrů dál chystá. Čína Severní Koreu vyzvala, aby summit Kima s Trumpem nerušila.

Trump a Kim si ještě před několika měsíci vyměňovali osobní urážky a také apokalyptické hrozby. Teď to vypadá, že po rychlém oteplování vztahů opět roste napětí.

Společné letecké cvičení pod názvem Max Thunder provádí Washington se Soulem každý rok. Trvá vždy zhruba dva týdny. Letos  se ho účastní zhruba stovka stíhacích letadel. Podle agentury Jonhap je do něho zapojeno i osm „neviditelných“ stíhaček F-22 Raptor a blíže neupřesněné množství strategických bombardérů B-52.

Pchjongjang přitom společná cvičení amerických a jihokorejských vojáků označuje za bezpečnostní hrozbu, provokaci a přípravu na invazi do Severní Koreje. 

„Toto cvičení, které je namířeno proti nám a které probíhá v celé Jižní Koreji, je flagrantním napadením Pchanmundžomské deklarace (výsledku mezikorejského summitu) a záměrnou vojenskou provokací, jež je v rozporu s pozitivním politickým vývojem na Korejském poloostrově,“ uvedla ve svém prohlášení severokorejská agentura KCNA.

KLDR se nelíbí ani tlak Washingtonu na denuklearizaci

„Spojené státy budou muset také pečlivě zvážit osud plánovaného summitu Severní Koreje a Spojených států ve světle tohoto provokativního vojenského povyku vedeného společně s jihokorejskými orgány,“ dodala KCNA podle agentury Jonhap.

Náměstek severokorejského ministra zahraničí podle oficiální agentury KCNA později prohlásil, že jeho země nebude mít zájem o summit, pokud by se měl stát jednostrannou záležitostí, během níž bude Trump tlačit na Kima, aby se vzdal jaderných zbraní. Zároveň se ohradil proti výrokům Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona, podle něhož by měl být v případě KLDR uplatněn „libyjský model“ jaderného odzbrojení a dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže“ jaderných zbraní.

„Naplnění tohoto rozhodnutí podle mého znamená, že se KLDR zbaví všech jaderných zbraní, ty budou rozmontovány a přepraveny do Oak Ridge v Tennesse,“ řekl Bolton v rozhovoru se stanicí ABC News. Do americké národní laboratoře v Oak Ridge, která se věnuje jadernému výzkumu a jaderný materiál i skladuje, byly umístěny i klíčové prvky libyjského programu jaderných zbraní.

Kim Čong-un se shodou okolností chopil moci jen několik týdnů po násilné smrti někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v říjnu 2011. Severní Korea jeho smrt používala jako argument při obhajobě svého jaderného programu kvůli domnělé hrozbě ze strany USA. 

Podle analytiků nemá Severní Korea v plánu summit zrušit, ale Pchjongjang se snaží získat lepší vyjednávací pozici – KLDR už v minulosti podobně zvyšovala napětí. Odborníci ovšem připomínají, že Pchjongjang také několikrát na poslední chvíli od dohod odstoupil. V roce 2012 například KLDR provedla raketovou zkoušku několik týdnů poté, co se výměnou za potravinou pomoc testování zbraní zřekla.

Odborník na jaderné zbraně: KLDR nikdy neřekla, že svůj arzenál zlikviduje a nebude za to nic chtít (zdroj: ČT24)

Jižní Korea vyzvala KLDR k návratu k jednáním

Zrušené mezikorejské jednání naplánované na středu na hraničním přechodu Pchanmundžom se mělo věnovat následným opatřením navazujícím na dubnový summit obou korejských lídrů.

Jižní Korea vyzvala KLDR k rychlému obnovení vzájemných jednání. Zrušení plánovaných rozhovorů na ministerské úrovni označil Soul za politováníhodné.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení podle agentury AP uvedl, že rozhodnutí zrušit středeční jednání je proti duchu úmluvy vůdců obou Korejí, kteří se zavázali usilovat o trvalý mír a celkovou denuklearizaci poloostrova. 

Cílem schůzek je zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní

Kim Čong-un se sešel s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem již v dubnu, s Trumpem je na programu setkání 12. června v Singapuru. Severokorejský vůdce dříve označil nadcházející summit za historickou šanci a vyjádřil očekávání, že vrcholná schůzka přispěje k budování „krásné budoucnosti“.

Trump v reakci na hrozbu zrušení jeho plánované schůzky s Kim Čong-unem připustil, že není jasné, zda se nakonec setkání uskuteční. Dodal ale, že chce dále klást důraz na to, aby se KLDR zbavila jaderných zbraní. Uvedl, že americká vláda nedostala od severokorejské strany žádné oficiální výhrady. „Nedostalo se nám vůbec žádného upozornění. Nic jsme neviděli, nic jsme neslyšeli,“ prohlásil americký prezident.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo nedávno prohlásil, že pokud Severní Korea učiní „odvážné“ kroky k „urychlenému jadernému odzbrojení“, Spojené státy budou společně s Jižní Koreou usilovat o prosperitu KLDR. 

Pompeo ale zdůraznil, že odstranění jaderných zbraní KLDR bude vyžadovat rozsáhlé ověřování. Americký ministr také uvedl, že podmínky pro úspěšný summit vytvořilo propuštění tří Američanů vězněných Severní Koreou. Trojice se tento týden vrátila do vlasti spolu s Pompeem, který jednal v Pchjongjangu s Kim Čong-unem o nadcházející vrcholné schůzce.