Pět let od pádu Kaddáfího. Autoritářství nahradila země politicky roztrhaná na kusy

Pět let od pádu Kaddáfího. Libye stále hledá klid (zdroj: ČT24)

Měla to být nadějná tečka za jednou z nejtvrdších diktatur světa, zemi ale uvrhla do více méně stálého chaosu. Libye se ani pět let od pádu režimu Muamara Kaddáfího nepřiblížila klidu. O území bohaté na ropu se pere hned několik hráčů – mezi novými třeba Islámský stát. Mezinárodně uznaná vláda v Tripolisu má pod kontrolou jen část území a řeší ostré spory s parlamentem v Tobrúku. Další oblasti kontrolují saláfističtí islamisté, různé kmeny nebo Tuaregové.

Téměř na den před pěti lety rozmetal nálet spojenců Kaddáfího konvoj. Vůdce se zmocnili a poté zabili povstalci, krátce poté bylo vyhlášeno osvobození Libye. Poměry v zemi nabraly slibný spád, konaly se volby a v zemi se dokonce obnovila těžba i vývoz ropy.

Předseda povstalecké NTC Mustafá Abdal Džalíl vyzval po převzetí moci v říjnu 2011 Libyjce ke smíření a sjednocení a řekl, že základem státu bude islámské právo (šaría). Lidé ale měli jiné představy a v nadcházejících volbách poslali k moci liberály ze Spojenectví národních sil. Ani to ale v zemi dlouho nevládlo: jen necelý měsíc po volbách – v srpnu 2012 – se vlády ujal nově zvolený Všeobecný národní kongres s premiérem Alí Zajdánem.

V únoru 2014 bylo zvoleno Ústavní shromáždění, které mělo vypracovat návrh nové ústavy země, což se ale vzhledem k zahájení bojů nestalo. Za počátek druhé občanské války jsou považovány střety znepřátelených milic v Benghází na východě země 16. května 2014, které si vyžádaly na 80 mrtvých (střetly se tam jednotky bývalého povstaleckého generála Chalífy Haftara s islamisty).

Následky bojů v Benghází
Zdroj: Reuters

Střety poté eskalovaly zejména v červenci 2014, kdy islamisté zahájili operaci na ovládnutí Tripolisu či třetího největšího libyjského města Misuráty. V červenci 2014 také uzavřela vzhledem k bezpečnostní situaci svá velvyslanectví v Tripolisu řada zemí včetně ČR.

A od té doby si také zemi dlouhodobě rozdělilo několik orgánů se svými sídelními městy. Mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty premiéra Fáize Sarrádže sídlí od letošního března v Tripolisu. Dohodu o ní pomáhala vyjednat OSN. Vládu ale letos již dvakrát odmítl schválit parlament v Tobrúku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Islamistická rada salafistické organizace Ansar aš-Šaría vládne od července 2014 v druhém největším městě v zemi Benghází na východě. Rada bezpečnosti OSN uvalila na Ansar aš-Šaría v listopadu 2014 sankce.

Radikální islamistická organizace Islámský stát (IS) vládne od listopadu 2014 ve městě Darná na východě, od konce roku 2014 ovládá i velké oblasti v okolí Syrty. V lednu 2015 IS uskutečnil první útok v Libyi, v listopadu 2015 USA poprvé bombardovaly pozice IS na východě Libye a letos v srpnu začaly USA na žádost libyjské vlády s leteckými údery na radikály z IS v Syrtě.

Menší skupiny ovládají i další oblasti v zemi, kupříkladuTuaregové pouštní oblasti na jihovýchodě země a místní milice mají pod kontrolou několik měst na severozápadě země, například Baní Valíd a Tavarga. Od května 2014 bylo v zemi v bojích údajně zabito na 4700 lidí.