Íránský ministr zahraničí: Rusko ujistilo, že chce zachovat jadernou dohodu

Íránu se dostalo od Ruska ujištění, že závazky plynoucí z dohody o íránském jaderném programu budou dál platit, přestože USA od této dohody odstoupily. Uvedl to íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

„Rusko a Írán dobře spolupracují a v této spolupráci budeme pokračovat,“ citovala Zarífa agentura TASS. „Rusko prohlásilo, že se vždy bude zasazovat za tuto dohodu,“ dodal ministr.

Zaríf v Moskvě pokračuje v diplomatické ofenzivě ve snaze dojednat novou podobu dohody o íránském jaderném programu bez Spojených států. Teherán tak zareagoval na oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA od dohody z roku 2015 odstupují. Předchozí Zarífovou zastávkou byl Peking, následovat bude Brusel.

„Konečným cílem všech jednání je obdržet ujištění, že zájmy íránského lidu, záruky (plynoucí z dohody) budou uhájeny,“ prohlásil Zaríf na začátku schůzky s Lavrovem.

Dohodu chtějí plnit všichni zbylí signatáři

Dohodu kromě USA a Íránu podepsalo dalších pět zemí a EU. Lavrov již dříve uvedl, že Rusko ji nadále dodržovat bude.

Ruský prezident Vladimir Putin při čtvrtečním telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem označil Trumpovo rozhodnutí za chybné. Na nutnosti zachování dohody se Putin v pátek rovněž telefonicky shodl i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Pokud zbývajících pět zemí, tedy Rusko, Čína, Francie, Německo a Británie, od dohody neodstoupí, Írán ji bude navzdory snaze Spojených států dál dodržovat,“ řekl v neděli íránský prezident Hasan Rouhání. Čína i evropští smluvní partneři včetně EU už dali najevo, že hodlají dohodu dál plnit. 

Podle Trumpa je smlouva neúčinná, neboť podle něj nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ale tvrdí, že Írán dosud závazky vyplývající z dohody plnil.