Deset tisíc vojáků v ulicích Moskvy. Rusko si připomnělo Den vítězství

Tradiční velkou vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě oslavilo Rusko 73. výročí konce druhé světové války. Před zahájením defilé prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko je otevřené dialogu ve všech otázkách globální bezpečnosti.

Slavnostního pochodu na ústředním moskevském náměstí se zúčastnilo přes 13 tisíc vojáků. Poté před tribunou, na níž stál Putin s dalšími politickými a vojenskými představiteli, projelo 159 kusů vojenské techniky.

Ukázkový let předvedlo přes sedm desítek letounů a vrtulníků, včetně dvou nejnovějších stíhaček Su-57 a dvou bojových letounů MiG-31K s nejmodernějšími raketami Kinžal, které údajně létají hypersonickou rychlostí, tedy pětinásobně rychleji než zvuk.

  • Takzvaný Den vítězství se v Rusku i ve většině postsovětských republik slaví 9. května, tedy o den později než na Západě. V okamžiku německé kapitulace v Berlíně 8. května 1945 bylo totiž v Moskvě kvůli časovému posunu už po půlnoci.
  • V Německé demokratické republice byl 8. květen v letech 1950 až 1967 oficiálním státním svátkem, Dnem osvobození německého lidu od hitlerovského fašismu. Kvůli přechodu k pětidennímu pracovnímu týdnu se ale 8. květen spolu s dalšími svátky stal běžným pracovním dnem. U příležitosti 30. výročí konce války v roce 1975 vyhlásila vládnoucí socialistická strana po vzoru Sovětského svazu 9. květen státním svátkem.
  • Naopak ve Spolkové republice Německo nebyla 8. květnu dlouho věnována větší pozornost. Bezprostředně po válce byl 8. květen vnímán jako totální vojenská porážka země, až postupem času začalo převládat vnímání události jako osvobození od národního socialismu. K první oficiální připomínce porážky Hitlerovy armády došlo až v roce 1970, vládou kancléře Williho Brandta. V roce 2005, u příležitosti 60. výročí konce války, se v Berlíně konal takzvaný „Den demokracie“.
  • Japonsko si konec druhé světové války připomíná až 15. srpna, v den, kdy císař v rozhlasu vyhlásil bezpodmínečnou kapitulaci všech jednotek.