Kim Čong-un opět vyrazil do Číny. Tentokrát ukázal, že se nebojí létat

Severokorejský vůdce Kim Čong-un už podruhé zavítal do Číny. Na schůzku s prezidentem Si Ťin-pchingem ve městě Ta-lien dorazil nečekaně letadlem. Čínský lídr vyjádřil podporu připravovanému summitu USA a KLDR, který by se měl uskutečnit na přelomu května a června, oznámila čínská státní média. Kim Čong-un by se měl při té příležitosti setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Rozhovory mají vést k denuklearizaci Korejského poloostrova.

Stejně jako při první březnové cestě Kim Čong-una přinesla čínská státní média informace o návštěvě až po Kimově návratu do vlasti. Veřejnoprávní televize CCTV odvysílala záběry, na nichž jsou oba představitelé vidět, jak se spolu procházejí v parku na mořském pobřeží ve městě Ta-lien a jak spolu diskutují u stolu. Podle agentury Nová Čína se Si a Kim sešli v pondělí i v úterý.

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem. V posledních letech se ovšem vztahy obou zemí zhoršily. Pekingu vadí zbrojní testy Severní Koreje, podporuje proto mezinárodní sankce vůči Pchjongjangu.

Další jednání s Čínou experti očekávali

Analytici v posledních týdnech vyjadřovali přesvědčení, že Kim před summitem s americkým prezidentem zřejmě ještě jednou do Číny pojede. Předpokládá se, že tématem vrcholné schůzky USA a KLDR budou denuklearizace Korejského poloostrova a podpis mírové smlouvy, která by formálně ukončila korejskou válku.

V březnu Kim Čong-un navštívil Peking. Jednalo se o jeho první zahraniční cestu od nástupu k moci v roce 2011. 

Tehdy dorazil severokorejský lídr do Číny vlakem. Kdysi takto cestoval i jeho otec a předchůdce ve funkci Kim Čong-il, o němž bylo známo, že se bojí létat. Návštěva proběhla v rámci přípravy summitu Severní a Jižní Koreje, který se uskutečnil koncem dubna v demilitarizovaném pásmu mezi oběma korejskými státy.

Tentokrát Kim Čong-un překvapivě zvolil jako dopravní prostředek k cestě do zahraničí letadlo severokorejské státní letecké společnosti Air Koryo. Do zahraničí létal naposledy dědeček současné hlavy KLDR Kim-Ir-sen. 

Stroj s Kim Čong-unem přistál za přísných bezpečnostních opatření v pondělí v čínském přístavu Ta-lien a v úterý město zase opustil, uvedla japonská a jihokorejská média, která v uplynulých hodinách o Kimově návštěvě informovala. Někteří Číňané na internetu popisovali, že lety do města a z města nabíraly zpoždění. V ulicích bylo vidět limuzíny užívané vrcholnými politiky.