Trump na otevření ambasády do Jeruzaléma nepřijede, pošle místo sebe Ivanku

Americký prezident Donald Trump nenavštíví v nadcházejících dnech Izrael, aby se 14. května zúčastnil otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě, za což Spojené státy čelí mezinárodní kritice. Zastoupí ho mimo jiné dcera Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem, kteří působí jako poradci Bílého domu.

Americkou vládu budou při této příležitosti oficiálně zastupovat první náměstek amerického ministra zahraničí John Sullivan a ministr financí Steven Mnuchin. Kushner je v delegaci jako poradce pro Blízký východ.

Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Washington se následně rozhodl přestěhovat do Jeruzaléma své velvyslanectví z Tel Avivu.

Úřad má být oficiálně otevřen 14. května, což je den, na který připadá 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele podle gregoriánského kalendáře. Podle židovského kalendáře oslavil Izrael významné výročí svého vzniku už v dubnu.

Trump svým rozhodnutím vyvolal kritiku arabského světa i Evropské unie. Palestinská samospráva kvůli tomuto kroku od prosince bojkotuje kontakty se Spojenými státy.

Americké velvyslanectví bude dočasně v budově současného amerického konzulátu, nové místo pro ambasádu bude teprve určeno.