Trump zvažuje pro setkání s Kimem demilitarizované pásmo mezi Korejemi

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že by se mohl setkat s vůdcem KLDR Kim Čong-unem ve vesnici Pchanmundžom na hranicích mezi Severní a Jižní Koreou, kde se minulý týden konal historický summit obou Korejí. Přesný termín summitu Trumpa s Kimem ale znám ještě není, konat se bude koncem května nebo začátkem června.

„Pro SETKÁNÍ se uvažuje o řadě zemí, ale nebyl by Mírový dům na hranici mezi Severní a Jižní Koreou více reprezentativním a důležitějším místem než nějaká třetí země? Jen se ptám!“ napsal Trump s odkazem na Mírový dům v jihokorejské části Pchanmundžomu.

V pátek Trump novinářům řekl, že ve hře jsou dvě nebo tři místa, kde by se mohl summit s Kimem konat. Od schůzky si americký prezident slibuje úspěch, který podle něj zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní. Varoval také, že když jednání nikam nepovede, summit opustí.

Mezi možnými místy setkání byla zmiňovaná i Praha

Agentura Bloomberg nedávno přišla s informací, že setkání amerického prezidenta se severokorejským vůdcem by se mohlo uskutečnit v některém z devíti měst včetně Prahy. Ta měla jako jedno z možných míst summitu připadat v úvahu proto, že velvyslancem KLDR v České republice je Kimův strýc Kim Pchjong-il.

Za další možná místa summitu označila agentura Oslo, Helsinky, Stockholm, Ženevu, Varšavu, Ulánbátar, Bangkok a Singapur. V úvahu prý naopak podle ní nepřichází Peking, Pchjongjang, Soul nebo právě Trumpem zmiňovaný Pchanmundžom.

Tam se minulý týden konala historická schůzka jihokorejského prezidenta Mun Če-ina a severokorejského vůdce, který se stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války (1950–1953) vkročil na jihokorejskou půdu. Obě země se na summitu dohodly na naprostém jaderném odzbrojení.

V KLDR už jednal Pompeo

Nedávno veřejnost překvapila zpráva o tom, že v Pchjongjangu s vůdcem komunistického režimu jednal tehdy ještě šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a nyní už ministr zahraničí Pompeo. Ten v televizi ABC řekl, že absolvoval „dobrý rozhovor“ o „vážných záležitostech“.

„Vedli jsme dlouhou konverzaci o nejzávažnějších otázkách, kterým naše dvě země čelí,“ řekl Pompeo o schůzce, která se konala o velikonočním víkendu. Podle něj je Kim „připraven… předložit plán, který by pomohl dosáhnout“ denuklearizace.