U Sýrie operuje jedna z největších amerických bojových skupin od invaze do Iráku

Spojené státy, Velká Británie a Francie podnikly v noci na sobotu odvetný úder na Sýrii za chemický útok na vlastní obyvatele. Jakými silami USA a jejich spojenci v oblasti disponují?

K syrským břehům zamířila jedna z největších amerických bojových skupin od invaze do Iráku. Letadlová loď USS Harry Truman s 90 letouny na palubě vyplula spolu s pěticí torpédoborců a křižníků ve středu z Virginie. 

K flotile se přidala také německá fregata FGS Hessen, která jako jediná v západním světě nese tři typy raket země-vzduch a její radar pokryje přes 200 námořních mil.

Ve Středomoří nebo poblíž něj mají Spojené státy navíc už teď dvojici ponorek a čtyři další torpédoborce. K výzbroji USS Donald Cook patří až 60 střel Tomahawk, které se dají jen těžko zachytit a zničit.

U Sýrie má své síly i Británie a Francie

Kromě Američanů mají u Sýrie své síly i Francouzi a Britové. Ke královskému letectvu na Kypru patří kromě osmi letounů Tornado, které disponují laserem naváděnými pumami nebo střelami s plochou dráhou letu, také několik transportních letounů a dva průzkumné. A zamířila sem i dvojice ponorek vybavená Tomahawky. Pod francouzskou vlajkou pluje ve východním Středomoří fregata Aquitaine. 

Rusko slibovalo všechny rakety poslat k zemi

Moskva už v týdnu varovala, že všechny rakety zničí. Má k tomu obávaný obranný systém S-400. Na svých syrských základnách pak disponuje desítkami stíhaček a bombardérů a na moři až 15 válečnými a podpůrnými loďmi. Ty v přístavu Tartús svá kotviště už opustily a přemístily se blíž k americkému torpédoborci.

Ruský protiraketový systém v Sýrii
Zdroj: ČT24