Středomoří jako nebezpečná zóna. Řízení letového provozu varuje před úderem na Sýrii

Trump hrozí americkou odvetou v Sýrii (zdroj: ČT24)

Evropská agentura pro řízení letového provozu (Eurocontrol) vydala varování leteckým společnostem pro lety ve východním Středomoří. V příštích 72 hodinách by mohly začít údery na Sýrii, které mají potrestat tamní režim za údajný chemický útok na Dúmu. USA již dříve oznámily, že se v případné vojenské reakci nebudou řídit rezolucí Rady bezpečnosti (RB) OSN. Ta mimo jiné neschválila ruský návrh vyšetřování chemického útoku v Dúmá, postrádal prý ustanovení nezávislého výboru.

Eurocontrol upozorňuje, že k útoku by mohly být použity střely typu vzduch-země nebo řízené střely, které mohou narušit navigační systémy. „Lety ve východním Středomoří a v oblasti Kypru je třeba plánovat s patřičnou opatrností,“ uvádí Eurocontrol.

Letoví regulátoři v mnoha zemích včetně USA, Británie, Francie a Německa nedoporučují využívat syrský letový prostor, agentura Eurocontrol ale oblast rozšířila i na území mimo Sýrii.

Podle úterních zpráv vyhlásila syrská armáda na 72 hodin pohotovost na všech svých základnách a na letištích. Reaguje tak na pondělní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se v nadcházejících 24 až 48 hodinách rozhodne o reakci USA za útok na Dúmu. Při němž byly podle očitých svědků použity chemické látky a o život přišly desítky lidí.

Situace v Sýrii v dubnu 2018
Zdroj: syria.liveuamap.com

Spojené státy a několik dalších zemí zodpovědnost za útok přičítají Damašku a jeho spojenci Moskvě. Rusko i syrská vláda obvinění odmítají.

Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin pohrozil, že všechny americké rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Uvedl také, že cílem obranného útoku budou i místa, odkud budou střely odpáleny.

Rusko chrání Bašára Asada míní USA

V úterý neprošel schvalováním RB OSN v pořadí již druhý ruský návrh rezoluce o vyslání vyšetřovatelů mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) do syrského města Dúmá.

Státy Velké Británie, USA a Francie se proti ruské rezoluci postavily, protože podle nich nezahrnovala návrh na vyšetřování nezávislého vyšetřovacího výboru, který by rozhodl, kdo je za útok zodpovědný.  Ruská rezoluce by umožnila Moskvě vybrat vyšetřovatele a vyhodnocovat výsledky jejich práce.

Historie si dnešek zapamatuje jako den, kdy si Rusko vybralo, že bude chránit to monstrum, než aby ochránilo syrské civilisty.
Nikki Haleyová
velvyslankyně USA při OSN

Rusko se navíc podle USA rozhodlo chránit Bašára Asada, proto vetovalo souběžný americký návrh alternativní rezoluce. Ten požadoval vytvoření mezinárodního nezávislého orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii.

Rezoluce Spojených států podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové naopak měla zajistit nezávislé, objektivní a profesionální vyšetřování, které ruská rezoluce nesplňovala. Moskva verzi Washingtonu odmítla s tím, že rezoluce navrhovala zřízení vyšetřovacího výboru, který by byl namířen proti syrské vládě, a proto byla pro Rusko nepřijatelná.

Rusko vyzvalo USA ke zdrženlivosti

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja po zamítnutí dvou ruských rezolucí navíc vyzval Spojené státy a Británii, aby se zdržely zákroků v reakci na útok v syrském Dúmá. Zároveň řekl, že Spojené státy nestojí o opravdové důkazy toho, zda byly použity chemické zbraně, jelikož si hledají záminku pro vojenský zákrok proti syrské vládě.

Švédský velvyslanec při OSN Olof Skoog po neúspěšném hlasování řekl, že je zklamán. „Jen doufám, že toto pro nás není konec snahy hledat fakta,“ uvedl s tím, že pachatelé „hrůzných chemických útoků“ se z nich musí zpovídat.