Za každou oběť jeden schod na palubu. Ve Varšavě odhalili pomník smolenské tragédie

Ve Varšavě odhalili při příležitosti osmého výročí letecké tragédie v ruském Smolensku památník jejím obětem. Při neštěstí zemřelo 96 lidí včetně řady armádních činitelů, zákonodárců i prezidenta Lecha Kaczyńského. V centru polské metropole nyní začnou stavět také pomník zesnulé hlavy státu.

Program vzpomínkové akce začal ranní mší za 96 obětí. Ty si připomněli ráno před prezidentským palácem ve Varšavě spolu s dalšími vládními činiteli také premiér Mateusz Morawiecki a šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, bratr zesnulé hlavy státu. Současný prezident Andrzej Duda uctil prezidentský pár v Krakově. 

Nový památník obětem byl v polské metropoli odhalen odpoledne. Stojí na náměstí maršála Józefa Pilsudského, slavného bojovníka za nezávislost Polska. Pomník připomíná schody do letadla - jeden schod za každou oběť. 

„Je to pomník paměti, důstojnosti a věrnosti. Je tam 96 jmen, bez všech titulů a funkcí, 96 Polek a Poláků, lidí, kteří se vydali do Katyně, aby zachovali památku (na polské důstojníky povražděné v sovětském zajetí), a to je dostatečný důvod k tomu, aby tady tento pomník stál,“ prohlásil při ceremonii Kaczyński. „Chceme jednotu Poláků, ale okolo dobra, ne zla,“ zdůraznil Kaczyński v narážce na spory, které rozdělují zemi.

Polská konzervativní vláda zařadila náměstí kvůli novému objektu mezi vojenské prostory, což kritizovala varšavská radnice, podle níž kabinet jednal protizákonně. Podle dřívějších průzkumů veřejného mínění si šedesát procent lidí myslí, že by pomníky na Pilsudského náměstí stát neměly.

Na jiné části náměstí byl položen základní kámen pro budoucí pomník Lecha Kaczyńského, který by měl být odhalen 11. listopadu u příležitosti stého výročí obnovení polské samostatnosti.

Demonstranti před ruskou ambasádou ve Varšavě mezitím požadovali vydání vraku. „Měli by to udělat. Můžeme se jen ptát, proč vrak nechtějí vrátit,“ podotkl Duda.

Poláci přišli o elitu národa

Polská delegace v roce 2010 cestovala do Katyně, aby uctila památku více než dvaceti tisíc Poláků, jež tam v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD. Letadlo se ale u Smolenska zřítilo. Kromě prezidenta zahynuli další představitelé polského veřejného života, mimo jiné náčelník generálního štábu, místopředsedové Senátu i Sejmu, guvernér centrální banky a řada zákonodárců či armádních velitelů.

Kaczyńského komise odmítá závěry mezinárodních vyšetřovatelů

Vyšetřováním smolenské nehody se zabývala ruská i polská strana. Obě vyloučily teroristický útok, požár na palubě i technickou závadu dvacet let starého ruského tupolevu. Za příčinu neštěstí považují chybné rozhodnutí kapitána letadla přistát na letišti Smolensk-Severnyj, kde byla kvůli husté mlze nebezpečně nízká viditelnost a letiště nebylo vybaveno elektronickým systémem pro přesné navedení na ranvej.

Nynější vláda strany PiS ale se závěry nesouhlasí, a proto v roce 2016 ustavila novou vyšetřovací komisi, kterou vede bývalý ministr obrany. Tato komise odmítá závěry mezinárodní komise a mluví mimo jiné o možné explozi na palubě. Této verzi věří 26 procent Poláků, což je o 8 procentních bodů víc než loni.

Konzervativní PiS částečně zakládá na smolenské tragédii svou politickou identitu. Kdo nemá na příčiny neštěstí stejný pohled, toho nepovažuje za vlastence. „Jsou tu velmi hluboké rozbroje mezi vládním táborem a opozicí. A dokud budou tak hluboké, bude smolenská katastrofa stále jejich bojištěm,“ míní politoložka Ewa Pietrzyk-Zieniewiczová.

  • Mlhu vytvořili Rusové. V roce 2011 s touto teorií přišel právník, který zastupoval dceru prezidenta Kaczyńského Martu. Podle něj neexistují žádné silné a přesvědčivé důkazy, že by mlha u Smolensku byla přírodní, a ne uměle vytvořená Rusy. Přírodní podmínky mohl podle některých upravit například dříve přilétající ruský letoun, který se také pokoušel přistát.
  • Bříza, o kterou mělo zavadit křídlo letadla, byla naříznutá nejméně o pět dní dříve. S touto teorií přišli badatelé v roce 2013. Někdo podle nich na břízu vylezl, bouchal do ní kladivem a sekal sekerou. Části křídla byly prý na strom umístěny posléze, aby tak bylo ovlivněno veřejné mínění o příčině nehody. Navíc by podle stejných výzkumníků zvuk při nehodě vypadal jinak.
  • Havárii způsobil výbuch na palubě. Dokládá to mimo jiné podélně prasklý trup letadla, tvrdí experti z týmu exministra obrany Macierewicze.