Macron se nabídl jako prostředník pro jednání mezi Turky a syrskými Kurdy. Ankara je proti

Francie se nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF) a Tureckem. Elysejský palác představitele koalice ujistil, že je podpoří při stabilizaci severní Sýrie. S odkazem na sdělení kanceláře francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom informovala agentura Reuters. Ankara, která vede na severu Sýrie protikurdskou ofenzivu, nabídku odmítla.

Podle tureckého místopředsedy vlády Bekira Bozdaga je nabídka jednoznačným projevem podpory teroristů. „S těmi, kteří spolupracují s teroristickými organizacemi, aby útočili na Turecko, se bude zacházet stejně jako s teroristy. Doufám, že Francie neučiní takový iracionální krok,“ řekl Bozdag podle webu Habertürk.

Turecké tanky u hranic se Sýrií
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Macron se v pátek v Paříži setkal s delegací představitelů syrské kurdské milice YPG, která je nejvíce zastoupenou skupinou v koalici SDF. Představitel Kurdů Chálid Aissa, který dlouhodobě žije v Paříži, uvedl, že Macron přislíbil SDF, že do syrského města Manbidž vyšle francouzské vojáky. Ti mají koalici pomoci v boji proti radikálům z teroristické organizace Islámský stát (IS) a zároveň odradit Turecko od vojenských manévrů u Manbidže, kterými v minulosti hrozilo. Elysejský palác se k tomuto tvrzení zatím odmítl vyjádřit.

Stotisícové město Manbidž před současnou občanskou válkou obývali Arabové i Kurdové a Čerkesové vyznávající sunnitský islám. V roce 2014 město a oblast kolem něj ovládl IS, po osvobození v roce 2016 se tam začalo vracet obyvatelstvo, které předtím uprchlo před boji. Město Manbidž se pak stalo součástí jednoho z autonomních regionů, které Kurdové vyhlásili na severu Sýrie. 

V oblasti Manbidže jsou přítomni američtí vojáci, kteří odtud podporují kurdské milice YPG. USA považují kurdské milice za spojence v boji proti IS.

Protesty proti tureckému obsazení Afrínu

Turecko 20. ledna zahájilo vojenskou operaci v nedaleké severosyrské oblasti Afrín proti syrské kurdské milici YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu napojenou na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Nakonec se Turecku podařilo město Afrín, které je hlavním městem stejnojmenné enklávy, dobýt před zhruba deseti dny.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) při několikatýdenních bojích zahynuly stovky civilistů a desetitisíce lidí byly nuceny opustit své domovy. Turecko, které je součástí NATO, se proto stalo terčem kritiky řady evropských zemí, zejména Francie.

V pátek večer prošlo centrem Prahy na protest proti tureckému útoku na Afrín asi 200 lidí. Organizátoři uvedli, že se pochodem přidávají k dalším demonstracím v Evropě, jejichž cílem bylo vytvořit tlak na evropské politiky, aby v syrském konfliktu jako své spojence podpořili Kurdy.