Polsko upravilo kontroverzní reformu soudnictví, podle kritiků se mnoho nezmění

Poslanci polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) přišli s návrhem úprav kontroverzní soudní reformy posilující vliv vlády na justici. Návrh, podle něhož bude například ministr spravedlnosti muset přihlížet k názoru soudců před případným odvoláním předsedy soudu, je podle politiků reakcí na kritiku od Evropské komise. Podle některých expertů ale úprava nezamezí zásadnímu vlivu vládnoucí strany na justici. Informovala o tom polská média.

Schválení dvojice zákonů o nejvyšším soudu a soudcovské radě vyvolalo v prosinci protesty opozice i kritiku z Bruselu. Evropská komise kvůli obavám z toho, že posílení vlivu politiků na obsazení soudů ohrozí stabilitu polského právního řádu, zahájila s Polskem proceduru, která může vést až k odebrání některých hlasovacích práv. Varšava proto učinila úpravy, které vysvětluje jako ústupek Bruselu.

„Rozhodli jsme se k tomu, abychom naplnili požadavky Evropské komise. Doufáme, že ukončí spor,“ komentoval podle listu Gazeta Wyborcza navrhované změny poslanec PiS Marek Ast.

Dolní komora polského parlamentu (Sejm) projednala návrh, podle něhož bude muset ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro nově konzultovat plán na odvolání předsedy či místopředsedy soudu s jeho soudci. Dosud tak na základě reformy mohl učinit sám.

Politici vládních stran přišli rovněž s návrhem, aby soudkyně dosahovaly důchodového věku v 65 letech jako muži. Novela pro ně zaváděla odchod do důchodu v 60 letech, což Brusel kritizoval jako porušení evropských norem proti diskriminaci pohlaví.

Kritici: Na zásadním vlivu PiS se mnoho nezmění

Někteří soudci citovaní polskými médii však tvrdí, že tyto změny jsou pouze dílčí a na zásadním posílení vlivu vládnoucí strany na justici mnoho nemění.

Beze změny například zůstává zákon o soudcovské radě dohlížející na činnost soudů, jejíž většinu členů nově místo samotných soudců vybírá Sejm ovládaný PiS.

Evropská komise zatím návrh úprav nekomentovala.