Na Slovensku zadrželi podnikatele Vadalu, Kuciak o něm psal v souvislosti s italskou mafií

Slovenská policie zadržela na základě evropského zatykače podnikatele Antonina Vadalu, o němž psal zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak ve svém posledním článku, který již nestihl dokončit. Řešil v něm možné napojení italské mafie na nejvyšší patra slovenské politiky. Vadala v minulosti zprávy o napojení na mafii i jiná obvinění popřel.

Zatykač na Vadalu vydal italský soud. Soud v Benátkách žádá jeho vydání v souvislosti s drogovým deliktem, ze kterého je podezřelý mezinárodní gang, uvádí portál noviny.sk. Zajištění Vadaly bylo součástí mezinárodní akce, při které bylo zadrženo sedmnáct osob.

Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zadržela policie Vadalu ve východoslovenském městě Michalovce. Do Itálie by prý měl být vydán brzy. Čeká jej proces kvůli pašování kokainu do Evropy, o kterém Kuciak v souvislosti s Vadalou rovněž psal, poznamenaly Aktuality.sk.

Slovenská policie již na začátku března uskutečnila razie na východě země, kde prohledávala objekty v Michalovcích a v Trebišově spojované právě s Vadalou. Samotného podnikatele tehdy zadržela a předvedla k výslechu, později ho ale propustila.

Zavražděný Kuciak pracoval na rozkrytí údajného zapojení italské mafie do zneužívání peněz z evropských fondů na východním Slovensku.

Ve svém materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i rodina Vadaly. Jejich hlavním byznysem na Slovensku je podle novináře zemědělství.

Podle Kuciakových informací měla mít i asistentka premiéra Roberta Fica Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Smer-SD a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň vazby právě na Vadalu.

Fico se Jasaně i Troškové zastal, oba se ale nakonec vzdali až do vyšetření případu svých funkcí s tím, že jsou jejich jména „zneužívána v politickém boji proti předsedovi vlády Robertu Ficovi“.

Události: Slovenská krize pokračuje, Vadala už je zase za mřížemi (zdroj: ČT24)

Vadalova stopa vede i do Prahy

Loni v listopadu zakoupil Vadala firmu, která sídlí v centru Prahy na exkluzivním místě – v ulici Na Příkopě. Fakticky ale v české metropoli nepodniká. Lidem pracujícím v domě, kde má sídlo, jméno firmy nic neříká.

Vadala společnost koupil od podnikatele Filipa Duška, který v téže budově provozuje například soukromou kliniku.

„Jednalo se o společnost, která byla ekonomicky neaktivní a bez majetku, prázdná firma. Měl jsem volbu ji nechat zlikvidovat, což bylo spojeno s náklady, anebo ji prodat za nominální cenu. Neznal jsem a neznám zamýšlené obchodní aktivity pana Vadaly s touto společností,“ uvedl Dušek. Proč Vadala firmu koupil, není jasné.