Pod Ficem se třese židle. Buď volby, nebo odcházíme, hlásí koaliční partner Most-Híd

Události: Slovenská krize pokračuje, Vadala už je zase za mřížemi (zdroj: ČT24)

Vládní strany na Slovensku zatím nedospěly k pokroku při řešení koaliční krize v souvislosti s rozhodnutím nejmenší vládní strany Most-Híd, která podmínila setrvání v koalici dohodou na vypsání předčasných voleb. Podle slovenských médií to řekl šéf parlamentu a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Nevyloučil, že koalice diskutuje i o možnosti výměny současného premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Ficův kabinet čelí vlně kritiky od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky před dvěma týdny, který psal o napojení italské mafie na politiky. V pondělí již rezignoval ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Slovenská strana Most-Híd v pondělí oznámila, že chce jednat s koaličními partnery o předčasných volbách. Pokud tyto rozhovory nebudou úspěšné, odejde z vlády. „Tam ještě nejsme,“ reagoval šéf strany Béla Bugár na otázku, jak se postaví k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

„Myslíme si, že situaci by vyřešily jen předčasné volby,“ sdělil ale šéf nejmenší koaliční strany. Fico tuto variantu odmítl, přestože strana Most-Híd oznámila, že v takovém případě opustí vládu.

Zkrácení čtyřletého funkčního období současné Ficovy vlády, která nastoupila do úřadu před dvěma lety, by měl ústavním zákonem schválit parlament. K takovému kroku je zapotřebí třípětinová většina všech 150 poslanců, kterou koalice ani opozice samostatně nedisponují.

Podle Bugára by se předčasné volby měly uskutečnit mnohem dříve než v listopadu, kdy se v zemi budou konat komunální volby.  

Třetí koaliční strana Slovenská národná strana (SNS) uvedla, že hodlá o předčasných volbách jednat se svými koaličními partnery až poté, co dojde k pádu kabinetu premiéra, nebo k ochromení činnosti vlády či celé koalice. V současné situaci jsou jakékoli úvahy o stanovení termínu parlamentních voleb podle SNS předčasné.

Podle Bugára Most-Híd jako jediný reagoval zodpovědně. „Zbytečně jsme nemluvili, neobviňovali jsme,“ prohlásil šéf strany, která intenzivně jednala o svém přístupu k politické krizi od soboty a o jejím stanovisku rozhodla republiková rada.

Nové volby chce i prezident Kiska

O předčasných volbách jako jedné z možností řešení současné politické krize mluví i prezident Andrej Kiska. Druhou možností je podle něj zásadní rekonstrukce vlády, Fico ale obě varianty dosud odmítal.

„Já osobně pokládám to, co jsme slyšeli od Bély Bugára, za faktický rozpad vlády a je tedy třeba jednat. Požadavek na předčasné volby považuji za oprávněný,“ reagoval na závěry jednání Mostu-Híd šéf opoziční strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

„Tato vládní koalice se potácí od krize ke krizi, za tři dny nedospěli k řešení a tato koalice se rozpadá. Doufáme, že Most a SNS podpoří ústavní návrh na zkrácení funkčního období,“ konstatovala poslankyně za opoziční stranu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová.

Organizátoři demonstrací, které byly na Slovensku minulý týden největší od roku 1989, již avizovali, že Kaliňákův odchod nestačí a lidé opět vyjdou do ulic. Kromě demise vlády žádají organizátoři také důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka a vyšetření všech kauz, na které novinář poukázal.

Slovenská média už píší o konci Fica

Vývoj současné situace hodnotí slovenská média jako konec Ficovy vlády. „Po rozhodnutí Mostu-Híd je zřejmé, že Fico skončil. Otázkou je už jen to, zda přijme realitu důstojně a přistoupí na dohody, nebo zda bude zoufale protahovat čas. A stupňovat hněv ulice,“ napsal portál Aktuality.sk.

Podle listu Denník N se Ficův politický pád zapíše do dějin jako historické vítězství občanů nad zkorumpovanou politikou. „Fica porazila ta část Slovenska, kterou urážlivě nazýval bratislavskou kavárnou, protože měl pocit, že i zbytek země nenávidí hlavní město jako on. Fatálně se ovšem přepočítal,“ uvedl list k pátečním protivládním demonstracím.

Slovensko zkušenosti s předčasnými volbami již má. Naposledy se konaly v roce 2012 poté, co se kvůli otázce pomoci zadluženým zemím eurozóny rozpadla tehdejší koalice stran pravého středu premiérky Ivety Radičové. Předčasné volby přesvědčivě vyhrál Smer-SD, který pak vytvořil jednobarevnou vládu. V posledních volbách v roce 2016 Smer-SD o většinu ve sněmovně přišel.