Rakouská policie zadržela Afghánce podezřelého z pobodání lidí ve Vídni. Útočil z frustrace

Rakouská policie zadržela 23letého Afghánce podezřelého, že ve Vídni ve středu večer a později v noci pobodal a vážně zranil čtyři osoby včetně tříčlenné rodiny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na policii. Muž se k činu přiznal – útočil prý z frustrace, která pramenila z jeho životní situace.

Mluvčí Patrick Maierhofer uvedl, že podezřelý byl dopaden krátce po pobodání dvacetiletého muže, který byl ve středu v noci převezen do nemocnice se zraněními ohrožujícími život. Podle agentury AP oběť byla rovněž z Afghánistánu. Agentura APA ale uvedla, že jde o Čečence.

Zadržený má zřejmě na svědomí i pobodání tříčlenné rodiny, které se odehrálo podle čtvrtečních informací APA o půl hodiny dříve a o několik set metrů dál.

Maierhofer řekl, že incident patrně nesouvisí s terorismem. Policie po jeho výslechu uvedla, že útočil kvůli „špatné, agresivní náladě“ a kvůli frustraci nad svou životní situací. Podezření, že byl motiv činu i politický, zadržený podle policie jednoznačně odmítl.

V ohrožení života zůstává otec pobodané rodiny

Ve středu večer muž zavíracím nožem těžce zranil 67letého otce rodiny, 56letou ženu a jejich 17letou dceru. Rodina právě opouštěla japonskou restauraci. Všichni utrpěli zranění, která je ohrožovala na životě.

Ve čtvrtek - den po útoku - je podle APA na životě ohrožen už jen otec rodiny. Totožnost obětí úřady nezveřejnily.

První útok byl zaznamenán kolem 19:45 SEČ u stanice metra Nestroyplatz v ulici Praterstrasse. Útočník uprchnul směrem ke stanici Praterstern a v této oblasti patrně napadl dalšího muže. Policie podezřelého záhy zadržela a zabavila mu dva nože. Ve čtvrtek ho vyslýchá. Rakouská média informovala, že policie zvýšila svou přítomnost v centru Vídně.