Pro Uzbeka, který vjel ve Švédsku do lidí, žádá státní zastupitelství doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření ve Stockholmu začal proces s neúspěšným žadatelem o azyl z Uzbekistánu. Ten loni 7. dubna vjel nákladním autem do davu lidí na rušné nákupní třídě ve švédské metropoli. Uzbek Rakhmat Akilov je obžalován z terorismu, z pokusu spáchat teroristický čin a z obecného ohrožení. Podle švédských médií u soudu vinu přiznal.

Loňský dubnový atentát ve Stockholmu si vyžádal pět obětí a 14 zraněných. Rakhmat Akilov, jak jeho jméno uvádějí švédská média, byl zadržen několik hodin po útoku a už během vyšetřování se k činu přiznal. Muž, sympatizující s islamisty, je v případu jediným podezřelým. 

Státní zastupitelství požaduje, aby Uzbek dostal trest doživotního vězení. Podle něj totiž nezabil jen pět lidí, ale ohrozil na zdraví i na životě dalších 150. Po odpykání případného trestu by měl být ze Švédska podle návrhu prokuratury vyhoštěn.

Uzbek chtěl potrestat Švédsko za boj proti IS

Akilov, kterému bude ve středu 40 let, u soudu řekl, že chtěl svým činem potrestat Švédsko za členství v mezinárodní koalici bojující proti organizaci Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii a donutit ho, aby z ní vystoupilo. Uzbek přísahal věrnost IS, radikální organizace se ale podle agentury AFP k jeho činu nikdy nepřihlásila.

Muž, který pochází z tádžické menšiny žijící v Uzbekistánu, se k činu u soudu přiznal. „Ano, byl to Akilov, kdo ten den řídil nákladní vůz,“ řekl jeho obhájce Johan Eriksson. Podle prokuratury byly dalšími z možných cílů, o kterých Akilov uvažoval, některá ze stockholmských synagog, přívoz „s nevěřícími“ či jeden ze stockholmských nočních klubů pro gaye.

Akilov vjel ukradeným nákladním vozem na nákupní třídu Drottninggatan v centru Stockholmu a prorazil průčelí obchodního domu. Během jízdy odpálil improvizovanou bombu, nálož ale poškodila jen vozidlo. Policie se domnívá, že Akilov plánoval sebevražedný atentát, ten se mu ale nezdařil. Při atentátu zahynuli tři Švédové, Brit a Belgičanka.

Obžalovaný bude mít možnost se k obviněním vyjádřit příští úterý. Proces by měl skončit 9. května, verdikt se očekává v červnu.