Ruští hackeři napadli e-maily lidí z amerických zbrojovek, zajímají je hlavně drony

Horizont ČT24: Ruské hackery zajímají americké drony (zdroj: ČT24)

Ruské kybernetické špiony zajímají americké drony. Přišel s tím investigativní tým agentury AP, podle kterého se terčem ruských hackerů staly e-maily pracovníků amerických zbrojovek. Mezi napadenými jsou hlavně experti na drony. Jaké tajnosti unikly, ale není jasné.

Bezpilotní letoun dokáže prozkoumat nepřátelské území, sledovat konkrétní cíle a navíc i útočit. To vše bez rizika pro americké vojáky. Tato vyspělá a velmi drahá technika je teď přitom sama v ohrožení.

Nejnovějším dronům je totiž na stopě Rusko. Konkrétně hackeři Fancy Bear, které americké tajné služby spojují s Kremlem. Podle zjištění AP docházelo k phisingovým útokům před dvěma lety a napadeny mohly být e-maily 87 zaměstnanců amerických zbrojovek. Bezmála polovina z nich poskytla citlivé údaje.

„Ruské pokusy dostat se k našim osobním nebo pracovním e-mailům nebo účtům na sociálních sítích představují vážnou hrozbu,“ upozornil bývalý poradce úřadu ředitele amerických tajných služeb Charles Sowell.

Hackeři cílili na malé i velké ryby obranného průmyslu. Napadení experti netušili, že jim někdo doslova čte přes rameno. „Máme řadu odborníků, kteří trávili mnoho let výzkumem. Nahlédnutí do jejich uvažování, aniž by si to uvědomovali, může mít potenciálně významné využití,“ obává se Keven Gambold, generální ředitel podniku Unmanned Experts.

I osobní účty mohou vydat střípky utajených informací nebo vystavit majitele vydírání. Každá obranná firma přitom s nekalým zájmem musí počítat. „Skočili jsme zpátky v čase. Při zpracování chráněných dat klienta užíváme samostatné systémy, pevné disky si posíláme kurýrem,“ dodává Gambold. 

Zájem o drony sílí s tím, jak roste jejich efektivita na moderních bojištích. „Drony, které Rusko má, jsou malé. Omezují se na sledování dělostřelectva nebo na průzkum bojiště. Ty, které chce získat, jsou sofistikovanější a mohou plnit rozmanitější mise,“ vysvětlil Dan Gettinger, ředitel Centra pro studium dronů na Bard College.

Rusové uchvátili drony ukrajinské armády

Sebemodernější drony jsou přitom jen tak dobré, jak si je dokáže uživatel ochránit, což zhruba před dvěma lety poznala Ukrajina.

Spojené státy jí poskytly nebojovou podporu, včetně starších dronů k průzkumu pozic proruských separatistů na východě země. Armáda je ale přestala používat, protože protivník byl schopen dron převzít a ze záznamů vyčíst pozice ukrajinských vojáků.