Jak zničit drony v rukou islamistů? Využívají se laserové paprsky i elektromagnetické zbraně

Studio 6 s Miroslavem Krátkým (zdroj: ČT24)

Bezpilotní prostředky se dnes užívají v mnoha oblastech a významnou roli hrají už řadu let taky ve válečných konfliktech. V poslední době se kvůli snadnější dostupnosti dostávají i do rukou radikálů. Ti je využívají například v boji o irácký Mosul. Stále aktuálnější je proto otázka odhalování dronů a jejich ničení. Ve Studiu 6 o možných metodách a vývoji v oblasti bezpilotních letounů mluvil bývalý vedoucí katedry systémů protivzdušné obrany Univerzity obrany Miroslav Krátký.

Bezpilotní prostředky se používaly už před sto lety. „Byly použity jako bezpilotní řízená torpéda někdy v roce 1915. Vývoj potom pokračoval i za 2. světové války,“ uvedl Miroslav Krátký. Doplnil, že americká armáda tato zařízení používala taky během války ve Vietnamu. 

Masivní vývoj bezpilotních letounů nastal v 90. letech a na přelomu tisíciletí. V současnosti nastupuje éra i malých bezpilotních prostředků – dronů, uvedl Krátký.

Irácké bezpečnostní složky s dronem, který chtějí použít proti IS
Zdroj: Khalid Al Mousily/Reuters

„Hlavní problém dnes vidíme v tom, že díky vyspělým technologiím a pokročilým napájecím zdrojům, výpočetní technice a dalšímu vývoji obecně v technické oblasti se výroba začala rapidně zlevňovat a tyto prostředky jsou dostupné pro kohokoli. Může si je kdokoli objednat přes internet,“ uvedl Krátký.

Menší drony podle něj váží kolem 1,5 až 2 kilogramů a unesou zhruba polovinu své hmotnosti. „Běžný granát používaný v Armádě České republiky váží necelého půl kilogramu,“ podotkl host Studia 6.

Jak se dá detekovat a zničit dron?

Malé drony z hlediska detekce i ničení podle Krátkého představují velký problém. „Dají se zjišťovat radiolokačními prostředky. Narážíme tu ale na problém takzvané efektivní radiolokační odrazné plochy, kdy standardní letouny mají tuto plochu kolem jednoho metru čtverečního a efektivní odrazná plocha malých dronů se pohybuje v řádech setin, maximálně desetin metru čtverečního,“ uvedl.

Existují však i jiné způsoby detekce. „Dají se zjišťovat i ve frekvenčním infračerveném pásmu, dají se zjišťovat akusticky, opticky. Nicméně tyto ostatní druhy průzkumu jsou značně závislé na atmosférických podmínkách a počasí obecně,“ podotkl Krátký.

I možností ničení podle Krátkého existuje celá škála. Americká armáda používá například i způsob sestřelením kanónem, což ale může způsobit značné okolní škody.

Mezi sofistikovanější způsoby patří například ničení pomocí laserových zbraní. „Světové firmy na tomto úspěšně pracují. Ten prostředek je ve vzduchu spálen energií laserového paprsku. Je možné také zničit elektroniku dronu pomocí elektromagnetických zbraní se směrovou energií. Případně, a to jsou ty nejnovější cesty, přerušení signálu, který dron potřebuje ke svému letu, a objevily se i některé zprávy, že je možné na nějakou poměrně krátkou vzdálenost dron narušit, převzít jeho řízení a bezpečně s ním přistát.“