Trump odmítl další návrh řešení „snílků“, trvá na stavbě zdi na hranicích s Mexikem

Americký prezident Donald Trump odmítl další návrh na řešení osudu „snílků“, tedy migrantů bez dokladů, kteří do USA přišli jako děti. Návrh republikánského senátora Johna McCaina a demokrata Chrise Coonse sice posiluje ostrahu hranic, jak prezident žádá, ale neposkytuje finanční prostředky na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, což je další z Trumpových podmínek.

Program na ochranu migrantů označovaný zkratkou DACA chrání osoby, které se do USA přistěhovaly do roku 2013 jako děti, mají čistý trestní rejstřík a splňují některé další podmínky. Trump loni v září oznámil, že ochranu „snílků“ hodlá zrušit, pokud se Kongres do 5. března na řešení problému nedohodne. V polovině ledna ale už jeden návrh zamítl.

„Jakákoli dohoda o DACA, která nezahrnuje silnou bezpečnost hranic a zoufale potřebnou zeď, je totálním mařením času. Pátý březen se rychle blíží a demokraté se o DACA nestarají. Dosáhněte dohody!“ napsal Trump na sociální síti Twitter.

Návrh McCaina a Coonse se podle agentury AP kromě peněz na stavbu zdi nezmiňuje ani o omezení „řetězové“ migrace, která umožňuje přistěhovalcům zvát do USA své příbuzné, a nepočítá ani se zrušením vízové loterie. Otevírá cestu k tomu, aby lidé bez dokladů mohli získat povolení k trvalému pobytu, které je podmínkou pro podání žádosti o americké občanství.

Deportace se může týkat až 800 tisíc lidí

DACA umožňuje lidem, kteří přišli jako děti ilegálně do USA se svými rodiči, opakovaně získávat dvouleté vízum a pracovní povolení. Trump stanovil lhůtu, po kterou budou moci dosavadní účastníci programu požádat o prodloužení víza. Pokud během ní Kongres zákon nepřijme, čeká vyhoštění asi 800 tisíc lidí.

Zastánci zrušení programu argumentují především tím, že je rozhodnutí o jeho vzniku z roku 2012 údajně neústavní. Odpůrci tvrdí, že je prezidentovo rozhodnutí „kruté“, protože by USA museli opustit lidé, kteří v zemi strávili většinu života. Do žaloby s cílem zablokovat Trumpův plán se už zapojily desítky amerických států včetně federálního distriktu hlavního města Washingtonu.