Turecko zadrželo stovky kritiků vojenské operace v Sýrii, Erdogan slibuje „vyčistit“ celé pohraničí od Kurdů

Turci vyhnali Kurdy ze strategického kopce v Sýrii (zdroj: ČT24)

Turci znovu začali bombardovat pozice kurdských milic v Sýrii. O víkendu dobyli strategicky významný kopec, který odděluje Afrín od Ankarou kontrolovaného města Azáz. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval, že jeho síly „vyčistí“ celé pohraničí se Sýrií. Kvůli kritice vojenské operace proti Kurdům zadržely turecké úřady už přes 300 lidí.

V pátek zničily turecké nálety starověký chrám držený v oblasti Afrín Kurdy. O víkendu pak Turci dobyli kopec, z něhož povstalecké skupiny útočily na tureckou provincii Kilis. Jen v uplynulém týdnu tak zabily dva civilisty a tři další zranily.

Syrští Kurdové obsadili severovýchodní Sýrii a větší část oblastí hraničících s Tureckem v uplynulých letech v rámci boje proti Islámskému státu (IS).

„Mluvil jsem s veliteli, dosud jsme zlikvidovali 484 teroristů z řad kurdských bojovníků. Operace pokračuje. Dá-li Bůh, Mount Barsa padne!“ prohlásil Erdogan. „Krok za krokem vyčistíme od teroristů celou hranici se Sýrií a ujistíme se, že se naši bratři, kteří celé roky museli žít v naší zemi, budou moci vrátit do svých domovů,“ dodal prezident.

Z Afrínu uprchly za víc než týden bojů tisíce lidí. Turecko operaci odůvodňuje tím, že oblast ovládá kurdská milice podporovaná i Spojenými státy. Ankara ji ale považuje za teroristickou organizaci. Zároveň chce zabránit tomu, aby se regiony obývané Kurdy osamostatnily.

Erdogan obvinil veřejné osobnosti protestující proti turecké vojenské akci ze zrady. Podle tureckého ministerstva vnitra bylo v této souvislosti zadrženo 311 lidí, kteří „šířili teroristickou propagandu“ na sociálních sítích. Šlo o veřejně aktivní lidi včetně politiků, novinářů či aktivistů, kteří od začátku ofenzivy dali najevo svůj nesouhlas.

Minulý týden odmítlo ofenzivu v Sýrii sdružení tureckých lékařů, o víkendu napsalo vládním politikům dopis na 170 umělců. „Věřte mi, to nejsou vůbec žádní intelektuálové, je to banda otroků. Jsou to slouhové imperialismu,“ řekl na adresu kritiků Erdogan.

Prokurdské protesty v Evropě

Ke zdrženlivosti už vyzvaly Ankaru Spojené státy nebo Francie. Znepokojení vyjádřila i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

O víkendu se konaly protesty proti turecké operaci třeba v německém Kolíně nebo v Paříži. „Turecká armáda bombarduje jednotky, které bojují proti Islámskému státu. Desítky civilistů zemřely, další lidé jsou zranění a mezinárodní společenství mlčí,“ podotkl zástupce Kurdské demokratické rady ve Francii Agit Polat.

Pokud se Erdoganovi podaří Kurdy vytlačit, mohl by podle pozorovatelů tyto oblasti znovu ovládnout režim Bašára Asada, kterého u moci drží ruská vojenská přítomnost v zemi.

Právě Rusko iniciovalo mírové rozhovory, které začínají v pondělí v Soči. Jednání ale odmítla syrská opozice i syrští Kurdové. „Domníváme se, že tento neúspěšný pokus má za cíl oslabení ženevských rozhovorů i dalších snah o politické řešení. Cílem je zničit mírový proces,“ řekl syrský velvyslanec při OSN Bashar Ja'afari.

Vyjednat příměří se totiž snaží rovněž OSN. Podle západních mocností a arabských států chce Rusko vyhovět spíš Asadovi. Moskva ale tvrdí, že nahradit diplomatická jednání Spojených národů neplánuje.

Klid zbraní ve východní Ghútě se nekoná

Tvrdé boje podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zuřily o víkendu také ve východní Ghútě u Damašku. Oblast s přibližně 400 tisíci lidmi je poslední v blízkosti metropole pod kontrolou opozičních sil. Boje na chvíli ustaly po pátečním oznámení opozice, že Rusko se pokusí prosadit klid zbraní. Oficiálně ale žádné příměří oznámeno nebylo.