Rajoy: Když Puigdemont zůstane v Bruselu, necháme si kontrolu nad Katalánskem

Vláda v Madridu bude podle španělského premiéra Mariana Rajoye dál řídit Katalánsko, pokud Carles Puigdemont povede regionální vládu z Bruselu. Tamní předseda vlády podle něj musí úřadovat ve své vlasti. Centrální kabinet už v pátek rozhodl, že pokud se o to šéf katalánských separatistů pokusí, napadne Madrid kroky u soudu.

Puigdemontovi hrozí v případě návratu do Španělska zadržení. „Pokud se někdo má ujmout úřadu, musí to udělat fyzicky. A pokud tak neučiní, článek 155 zůstane v platnosti až do chvíle, než vládu převezme nový premiér,“ řekl podle zpravodajského webu 20minutos.es Rajoy v projevu na shromáždění vedení vládnoucí Lidové strany (PP).

Zmíněný článek španělské ústavy umožnil Madridu loni v říjnu převzít správu nad katalánskými úřady, když separatisté disponující parlamentní většinou jednostranně vyhlásili nezávislost regionu.

Centrální vláda pak vyhlásila v Katalánsku předčasné volby s tím, že se vedení regionu vzdá, až z nich vzejde nová vláda. Tu však hodlají vzhledem k vítězství v prosincových volbách zformovat opět zastánci nezávislosti Katalánska a do jejího čela navrhují Puigdemonta.

Španělská prokuratura viní šest bývalých členů vedení katalánského parlamentu ze vzpoury, za kterou jim hrozí až 25 let vězení. Trestného činu se měli dopustit mimo jiné tím, že přijali k projednávání v plénu několik textů, které odporují španělské ústavě.

V září navíc umožnili hlasování o zákonu o referendu o nezávislosti a o zákonu o přechodu k nezávislosti. Kvůli snahám o nezávislost Katalánska jsou obviněni také všichni členové katalánské vlády, kterou Madrid koncem října sesadil.

Boj o absolutní většinu

Separatisté získali v prosincových volbách 70 křesel ve 135členném parlamentu, čímž by tedy opět měli mít teoreticky absolutní většinu (minimálně 68 hlasů). Bez pěti uprchlíků v Bruselu a třech ve vazbě ji ale nemají.

Pokud ale dva katalánští exministři Oriol Junqueras a Joaquim Forn i katalánský aktivista Jordi Sánchez delegují svůj hlas na zástupce, budou mít separatisté v parlamentu jistých 65 hlasů.

Pro absolutní většinu jim budou chybět tři hlasy, které mohou získat například tak, že se některý z pěti poslanců v Bruselu vzdá mandátu ve prospěch jiného na kandidátce.

Turisty politická nejistota neodradila

Španělsko loni navštívil již pátým rokem rekordní počet turistů. Stalo se tak druhou nejnavštěvovanější zemí světa po Francii. Navzdory islamistickým útokům v Katalánsku a politické nejistotě v souvislosti se zdejším hnutím za nezávislost jich bylo 82 milionů, meziročně o 8,9 procenta více, uvedlo před pár dny tamější ministerstvo turistiky s odvoláním na španělský statistický úřad INE.