Na Puigdemonta je vydán evropský zatykač. Osm katalánských exministrů je ve vazbě

Na Puigdemonta je vydán evropský zatykač (zdroj: ČT24)

Španělsko rozhodlo o vydání zatykače na sazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři jeho ministry, kteří zůstávají v Belgii. Devět zbývajících katalánských exministrů přišlo v Madridu k výslechu a na osm z nich včetně vicepremiéra Oriola Junquerase uvalil soud vazbu. Kvůli uvěznění členů sesazené vlády se demonstrovalo v několika městech regionu. Odbory vyhlásily na příští týden generální stávku.

Všichni členové regionálního kabinetu, který Madrid minulý týden odvolal kvůli jeho snaze o prosazení nezávislosti Katalánska, jsou obviněni ze vzpoury, za což jim teoreticky hrozí až 30 let (25 let v případě neozbrojené vzpoury).

Vydání evropského zatykače na Carlese Puigdemonta potvrdil belgické televizi VRT jeho právník Paul Bekaert. Sesazený katalánský premiér a čtyři jeho ministři zůstávají právě v Belgii a odmítají se do Španělska vrátit s odůvodnění, že soud nebude o jejich osudu rozhodovat nestranně, nýbrž pod vlivem vlády v Madridu. Jejich zatčení je po vydání zatykače na belgické policii. 

Vazbu pro Junquerase a sedm exministrů zdůvodnila soudkyně obavami z jejich útěku, ničení důkazů a z toho, že obvinění budou pokračovat v trestné činnosti. Možnost složit kauci jim nedala. Devátý člen bývalé vlády, exministr Santi Vila, se může vazbě vyhnout zaplacením kauce 50 000 eur (asi 1,27 milionu korun). Vila podal sám demisi minulý čtvrtek na protest proti chystané rezoluci o nezávislosti Katalánska.

Mezi členy sesazeného kabinetu, kteří byli umístěni do dvou vazebních věznic v Madridu, jsou vedle Junquerase například bývalý ministr vnitra Joaquim Forn či šéf diplomacie Raül Romeva.

Žádný z politiků neodpověděl na otázky soudkyně ani prokurátora týkající se katalánského referenda a vyhlášení nezávislosti. Odpovídali pouze na dotazy svých obhájců, přičemž zdůrazňovali, že celý proces od referenda po vyhlášení nezávislosti proběhl ze strany katalánského vedení zcela nenásilně.

„Dělejte každý den to, co bude ve vašich silách, aby dobro zvítězilo nad zlem ve volbách 21. prosince,“ vzkázal po rozhodnutí soudkyně na Twitteru Junqueras svým příznivcům s odkazem na předčasné volby vypsané španělskou vládou.

Protesty v Barceloně proti uvalení vazby na katalánské politiky
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

Demonstrace napříč celým Katalánskem

V ulicích Barcelony a dalších velkých katalánských měst demonstrovaly proti uvalení vazby na bývalé ministry a vicepremiéra desetitisíce lidí. Náměstí před parlamentem, který je od víkendového převzetí moci španělskou vládou uzavřen a který střeží policie, zaplnili demonstranti s katalánskými vlajkami a transparenty vyzývajícími k propuštění „politických vězňů“.

Katalánci žádají propuštění politických vězňů
Zdroj: Reuters

„Puigdemont je náš premiér,“ provolával dav. Podle odhadů médií se na poklidné demonstraci sešlo až 50 000 lidí. Přítomni byli i zástupci separatistických politických stran, kteří vyzvali k pokračování protestů a ke generální stávce. Tu přislíbila jedna z katalánských odborových organizací na příští týden s tím, že podrobnosti sdělí v pátek.

Tisícovky lidí vyrazily k demonstracím v Tarragoně, Gironě a dalších velkých městech regionu.

„Je to černý den pro Katalánsko. Vláda vybraná demokraticky ve volbách jde do vězení,“ napsala na Twitteru starostka Barcelony Ada Colauová.

Uvalení vazby kritizoval poslanec levicové koalice Xavier Domenech. „Pokud na někoho uvalí vazbu, všechno se tím jen zhorší,“ varoval. „Tohle se nikdy nemělo stát, soudy se ten konflikt nevyřeší. Je tu pocit nespravedlnosti,“ uvedl Artur Mas, který byl katalánským premiérem před Puigdemontem a který přijel sesazenou vládu k soudu podpořit. 

Španělská prokuratura vznesla obvinění vůči sesazené katalánské vládě a bývalému vedení regionálního parlamentu v pondělí, jen dva dny poté, co Madrid poprvé v demokratické historii země převzal přímou správu nad autonomním regionem.

Obvinění se týká mimo jiné toho, že tito katalánští politici přispěli k přijetí několika dokumentů regionálním parlamentem, které odporují španělské ústavě. 

Již v listopadu 2015 schválil katalánský parlament, ovládaný separatisty, rezoluci o odtržení od Španělska. Letos v září přijal zákony o referendu a o přechodu k samostatnosti a minulý pátek rezoluci o nezávislosti. Všechny tyto dokumenty už zneplatnil či zablokoval ústavní soud.