Nemilé překvapení pro litevské čtenáře: přelepené či vystřižené stránky časopisů

Horizont ČT24: Litva se vypořádává se zákazem reklamy na alkohol (zdroj: ČT24)

V Litvě od 1. ledna platí úplný zákaz reklamy na alkohol. Vystavit stopku nemístné propagaci nebyl v řadě ohledů problém. Plakáty stačilo přelepit, televizní a rozhlasové reklamy stáhnout z vysílání. Potíže ale nastaly se zahraničními časopisy, které už jsou na stáncích.

V časopisech, které se prodávají na území Litvy, nesmí zůstat žádná reklama na alkohol. V opačném případě hrozí pokuty až tři čtvrtě milionu korun za stránku. Na stáncích je ovšem několik zahraničních časopisů, které reklamu stále mají. Distribuční společnost si proto poradila po svém. Reklamu buď přelepí, nebo vystřihne.

„Když vytrhneme stránku, která má na jedné straně reklamu a na druhé je text, tak někdo dostane jen polovinu textu,“ uznává nedostatek opatření ředitel distribuční společnosti Press Express Vigintas Bartaservicius.

Prodejci se zlobí, že rozstříhané časopisy neprodají, a zákazníci jen kroutí hlavou.

Konzumace alkoholu
Zdroj: ČT24

V konzumaci čistého alkoholu na člověka je třímilionová baltská země světově na třetím místě, dokonce i před Ruskem. Zákaz reklamy stejně jako zvýšení věku pro jeho nákup má pomoci tento trend obrátit.

Zákon podepsala v červnu prezidentka, teď ale i jí dopady normy připomínající cenzuru zarážejí. „Myslím, že je to ostuda. Připomíná mi to středověk. Je to pro Litvu obrovská mezinárodní ostuda,“ míní.

Premiér navrhuje stránky nevytrhávat. Distributorská společnost ale nechce riskovat vysoké pokuty a od vlády žádá písemnou výjimku. Opozice už navrhuje změnu zákona, aby na zahraniční časopisy zákaz neplatil. Ministr zdravotnictví, který současnou úpravu prosadil, ale výjimky odmítá.