„Kvůli odmítání kvót jsme se dostali do rohu. A těžko se z něj budeme dostávat," míní Telička

Pavel Telička: Česko se kvůli kvótám zbytečně dostalo do rohu (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky se Česko stále ještě může vyhnout sankcím za odmítání uprchlických kvót. Bude ale muset zásadně změnit svůj přístup k řešení problému. „Je podstatné, aby Česká republika šla konstruktivním přístupem vstříc unijní politice, která bude v dané oblasti fungovat,“ řekl v Interview ČT24. Odmítání kvót, aniž by Česko přišlo s vlastním řešením, bylo podle něj nezodpovědné a poškodilo to pozici země v rámci Evropské unie.

Podání žaloby Evropskou komisí je podle Teličky zásadní krok. První jednání by se mělo konat ovšem až na konci roku, což Česku dává jistý prostor pro jednání. „Pokud bude mít Česká republika propracovanější politiku s alternativními návrhy, řadou politických a diplomatických návrhů, můžeme se dostat do situace, kdy nalezneme vzájemně přijatelné řešení,“ nastiňuje Telička cestu, díky které by se Česko mohlo sankcím vyhnout.

Připomněl, že co do počtu přijatých uprchlíků bylo Slovensko prakticky ve stejné situaci jako Česko, přesto na něj žaloba Evropské komise nemíří. „Podstatně pozitivnějším a konstruktivnějším přístupem se tohoto krajního kroku vyvarovalo,“ dodal s tím, že Bratislava si dokázala svým přístupem k EU vybudovat v Bruselu mnohem silnější a stabilnější pozici než Praha a nyní na tom může stavět.

Slovensko nakonec přijalo v rámci relokace migrantů z Řecka 16 osob, Česko dvanáct. Žaloba Evropské komise míří vedle Česka i na Polsko a Maďarsko. Tyto země nepřijaly ani jednoho uprchlíka.

Relokace imigrantů z Itálie a Řecka od začátku platnosti dohody (k 1. 12. 2017)
Zdroj: Evropská komise

Největší chyba? Vládní usnesení striktně odmítající kvóty

„V momentě, kdy byla žaloba podána a postup české exekutivy se nezměnil, je česká pozice slabší,“ míní Telička. Hlavním chybným krokem bylo podle něj přijetí vládního usnesení, kterým Česko loni v červnu důrazně potvrdilo, že na základě kvót už nepřijme ani jednoho migranta.

„Usnesení vlády o nepřijímání uprchlíků říká, že jsme připraveni porušovat nejen usnesení orgánů EU, ale de facto jím popíráme naše mezinárodní právní závazky. Uprchlík – migrant – ekonomický migrant – to jsou různé kategorie.“

Ovšem pokud se objeví určitý počet uprchlíků – dětí a mladistvých, kterým povraždili rodiny, lidí přicházejících z šílených podmínek a prokazatelně splňujících podmínky pro přiznání aspoň dočasné ochrany – musí Česko podle Teličky svým závazkům dostát. 

Odmítání kvót bylo středobodem předvolební kampaně

Určitou roli v postoji Česka podle místopředsedy Evropského parlamentu sehrály volby a vyhrocená předvolební kampaň: „Nedostatečnou politickou odvahou a zodpovědností se politici předháněli v tom, kdo bude striktnější a odmítavější a kdo to víc té Unii natře.“

Andrej Babiš po jmenování premiérem prohlásil, že se chce pokusit jednáním dosáhnout toho, že se Česko zásadnějšímu postihu kvůli kvótám vyhne. Bruselu chce zopakovat stanovisko, že systém kvót je nefunkční a místo něj by se měla Unie soustředit například na boj proti pašerákům. 

To Telička považuje za dobrý základ pro konstruktivní řešení sporu. A cestu, díky které by mohla celá Evropská unie hledat novou podobu své migrační politiky.