V Německu analyzují kriminalitu migrantů. U severoafričanů je nadprůměrná, uprchlíci z Asie zákon téměř neporušují

V Německu analyzují kriminalitu migrantů (zdroj: ČT24)

Migranti jsou z větší části zodpovědní za nárůst násilné kriminality ve spolkové zemi Dolní Sasko, vyplývá to ze studie německého ministerstva práce a sociálních věcí. Bavorský ministr vnitra požaduje plošné testování věku uprchlíků. Ti se často vydávají za děti, což jim zvyšuje šance na udělení azylu. S ověřováním věku migrantů nesouhlasí němečtí lékaři, považují to za přílišný zásah do osobní sféry.

Kriminalita v Sasku
Zdroj: ČT24

Kriminalitu migrantů (mezi něž se počítají žadatelé o azyl, odmítnutí žadatelé o azyl nebo lidé s různým stupněm ochrany) studovala na příkladu Dolního Saska trojice kriminologů Dirk Baier, Christian Pfeiffer a Sören Kliem. 

Kriminologové došli mimo jiné k závěru, že migranti v Dolním Sasku jsou zodpovědní za téměř každý osmý násilný trestný čin a také se z větší části podílí na nárůstu násilné kriminality. Počet policií registrovaných násilných trestných činů zde mezi lety 2014 a 2016 stoupl o 10,4 procenta, přitom za 92,1 procenta nárůstu jsou zodpovědní právě migranti.

Počty případů se liší dle země původu

Autoři studie upozorňují, že z ní nelze automaticky dovodit, že by migranti byli kriminálnější. Studie totiž prokazují, že pokud se cizinec dopustí trestného činu na Němci, je dvakrát větší šance, že bude případ ohlášen policii, než když jde o trestný čin mezi dvojicí Němců. V řadách uprchlíků je pak nadprůměrně vysoký podíl mladých mužů, tedy skupiny, která i mezi Němci vykazuje výrazně nadprůměrné množství trestných činů.

Kriminologové doplňují, že počet případů se liší i podle země původu migrantů. Mezi podezřelými je výrazně méně Syřanů, Iráčanů nebo Afghánců, než by odpovídalo jejich podílu na celkovém počtu migrantů. Opačně je tomu u běženců z Maroka, Alžírska nebo Tuniska. V roce 2016 tvořili jen 0,9 procenta žadatelů o azyl registrovaných v Dolním Sasku, zároveň ale 17,1 procenta migrantů podezřelých z násilných trestných činů.

Příčinou, proč jsou uprchlíci ze severu Afriky častěji pachateli kriminálních deliktů, může být to, že mají nižší šanci v Německu zůstat než běženci ze států, kde probíhá válka. „Tito lidé se s nadějí na lepší život vydali do Německa, tady ale objektivně vzato nemají šanci zůstat a to u některých vede bohužel k rozhodnutí páchat trestnou činnost,“ vysvětlil mluvčí obvodního soudu v Hannoveru Jens Buck.

Ženami proti macho kultuře

Kriminologové přichází s řadou doporučení pro politiky. Navrhují nový azylový zákon, důslednější návratovou politiku a mluví také o prevenci v podobě jazykových a vzdělávacích kurzů nebo slučování rodin.

„Z kriminologického hlediska je to jasné: čím vyšší podíl žen ve skupině uprchlíků, tím civilizovaněji se chová. Ženy civilizují muže a pokud chybí, mohou se silněji vyvinout macho kultury,“ podotknul kriminolog a jeden z autorů studie Christian Pfeiffer.

Kriminalita
Zdroj: ČT24

Kriminalita souvisí i s podmínkami v ubytovnách. Oběti vražd a rvaček páchaných běženci jsou podle statistik ve velké většině opět uprchlíci. Opačně je to v případě loupeží a znásilnění. I tady ale čísla zavádějí. Odborníci upozorňují, že zejména ženy z řad běženců často o sexuálním násilí ze strachu mlčí.

Lékaři proti testování věku mladých uprchlíků

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) požaduje, aby bylo možné lékařsky prověřovat věk u všech příchozích běženců, u kterých není patrné, jestli jsou dětmi. Jeho strana to chce prosazovat i v nadcházejících vyjednáváních o nové vládě mezi CDU/CSU. Podobné testy ve Skandinávii a Rakousku ukázaly, že významná část migrantů neuvádí svůj skutečný věk.

Řada lékařů takový postup odmítá, podle nich by byl nejen příliš drahý, ale také protizákonný. Ani lékařské, ani psychologické testy podle prezidenta spolkové lékařské komory Franka Ulricha Montgomeryho nemohou přesně určit věk migrantů. Kdyby se testy dělaly u každého uprchlíka, šlo by podle Montgomeryho navíc o přílišný zásah do osobní sféry.

Testy, jejichž součástí je i kontrola pohlavních orgánů, kritizuje také sdružení dětských psychologů. Přesto je spolkové země Berlín a Hamburk už několik let dělají. Část žadatelů o azyl posílají na vyšetření do tamních univerzitních klinik, při nichž se uprchlíkům rentgenují ruce a hruď, měří výška, váha nebo pohlavní orgány. Jedno takové vyšetření v Berlíně přijde na 1500 eur (38 tisíc korun).

Diskusi o povinném zjišťování věku mladých uprchlíků vyvolala vražda dívky z minulého týdne. Ubodal ji její bývalý přítel, údajně patnáctiletý Afghánec. Otec oběti je přesvědčený, že pachatel je o poznání starší. Přezkoumání věku ovlivní výši jeho trestu a může ho v tomto případě bez problémů nařídit soud.

Je obrovský problém s integrací muslimské menšiny. Jádrem neúspěchu je samotné náboženství s jeho principy, které lidi drží pohromadě a znemožňují jim, aby se přizpůsobili. Jsou pak rodinami pokládáni za odpadlíky, vyvrhele a podobně, takže to neudělají. A když, tak jenom malá část.
Vladimír Baar
politický a kulturní geograf