Při razii v Německu byl zadržen Tunisan hledaný kvůli útoku na muzeum Bardá

Německá policie provedla v Hesensku sérii protiteroristických razií (zdroj: ČT24)

Při rozsáhlé protiteroristické razii v německé spolkové republice Hesensko byl zadržen Tunisan hledaný v souvislosti s útokem na muzeum Bardá v tuniské metropoli v březnu 2015. Policie při zátahu prohledala 54 objektů včetně mešit. Razie byla namířena proti 16 osobám podezřelým z přípravy teroristického útoku.

Policisté prohledávali byty, obchody a mešity na západě Německa ve snaze nalézt hledané osoby ve věku mezi 16 a 46 lety. Razie proběhla ve Frankfurtu, Offenbachu, Wiesbadenu, Darmstadtu, Limburgu a několika dalších německých městech.

Obvinit se státní zastupitelství nyní chystá tři osoby a to z členství v zahraniční teroristické organizaci a z přípravy násilného protistátního trestného činu.

Tunisan měl být vyhoštěn do vlasti, k deportaci ale nedošlo

Hlavní podezřelý, kterým je šestatřicetiletý Tunisan, byl zatčen ve Frankfurtu. Podle policistů od srpna 2015 vyhledával v Německu stoupence Islámského státu, kteří by mohli provést teroristický útok. Plány na útok byly údajně v raném stadiu, cíl podezřelé osoby zatím nevybraly. „Vytvořil podpůrnou síť s cílem spáchat teroristický útok. Žádný konkrétní cíl ale nebyl vybrán a nehrozilo konkrétní nebezpečí,“ ujistil mluvčí generální prokuratury ve Frankfurtu Alexander Bartle.

Vyšetřovatlé také sdělili, že tento muž byl hledán v souvislosti s atentátem v tuniském muzeu Bardá. V březnu 2015 při tomto útoku zemřelo 24 lidí, většina z nich byli zahraniční turisté.

„Stejně jako berlínský atentátník Anis Amri měl být vyhoštěn do Tuniska, byl v deportační vazbě. Tunisko ale nedodalo potřebné dokumenty, proto byl propuštěn. Od té doby, což byl konec loňského září, ho tajné služby nepřetržitě sledovaly. Teď získaly dostatek důkazů pro spuštění razie,“ uvedl zpravodaj ČT24 Václav Černohorský.

Zpravodaj ČT o protiteroristickém zátahu v Hesensku (zdroj: ČT24)

Ministr: Nebudeme tu tolerovat fanatiky

Policejní razie ve frankfurtské mešitě
Zdroj: Reuters

Hesenský ministr vnitra Peter Beith ujistil, že policie zasáhla včas. „S těmito opatřeními vysíláme radikálním islamistům v Hesensku jasný vzkaz – scénu pečlivě sledujeme,“ řekl. „Nebudeme v naší zemi tolerovat zaslepené fanatiky, kteří pod rouškou náboženské svobody šíří nenávist a vyzývají k boji proti jiným náboženstvím,“ dodal.  

Do akce bylo nasazeno přes 1100 příslušníků bezpečnostních jednotek.

Tři podezřelí byli zadrženi v Berlíně

Už v úterý večer byli v Berlíně zadrženi tři lidé podezřelí z terorismu. Muži měli mít úzké vazby na členy Islámského státu v Sýrii a Iráku a podle státního zastupitelství chtěli v blízké době odcestovat do oblasti bojů.

Všichni tři muži navštěvovali stejnou mešitu v berlínské čtvrti Moabit, kam chodil i pachatel prosincového teroristického útoku v Berlíně, Tunisan Anis Amri. Berlínská radnice se chystá spolek provozující mešitu v Moabitu zakázat.

Podezřelí radikálové dostanou elektronické náramky

V rámci boje proti radikálům schválila německá vláda návrh, na jehož základě bude moct Spolkový kriminální úřad sledovat extremisty pomocí elektronických náramků. Vzhledem ke koaliční dohodě by měl zákon parlamentem projít bez obtíží.

Elektronické náramky je za určitých podmínek v Německu možné používat už dnes. Nyní je ale chce vláda nasadit i proti lidem, kteří nespáchali žádný trestný čin, ale úřady je podezřívají z toho, že mohou chystat útok. „Elektronické náramky nejsou všelék, ale důležitý nástroj, aby se zjednodušilo sledování všech, kteří mohou představovat nebezpečí,“ řekl k novele zákona ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Upozornil také na to, že změna zákona se bude týkat jen malého počtu z celkem zhruba 550 osob, od nichž podle německých úřadů může vycházet nebezpečí útoku. Důvodem je to, že jednotlivé osoby za nebezpečné většinou označují zemské úřady, a nikoli ty spolkové. Ministr vnitra proto jednotlivé země vyzval, aby přijaly podobnou legislativu. 

Vydáno pod