Bez bot a ztracení ve sněhu. Za posledního čtvrt roku se snažily překonat Alpy tisíce migrantů

Události: Uprchlíci míří do Evropy přes Alpy (zdroj: ČT24)

V posledních třech měsících se pokusily nelegálně překročit hranici v Alpách mezi Itálií a Francií až dva tisíce migrantů. Většina přitom nemá teplé oblečení – záchranáři našli některé běžence dokonce i bez bot.

Někteří migranti zkoušeli své štěstí poblíž horského průsmyku Bardonecchie. S několika dalšími lidmi se tam vydal i 17letý Ismail Anel z Guineje. Do Itálie přišel v červenci a několik měsíců strávil v centru pro migranty poblíž Bologni.

„Pokud zůstanu v Itálii, nemám žádnou příležitost, nemám žádné místo, kde bych mohl zůstat – to je důvod, proč je nutné, abych jel do Francie. A protože jízda vlakem je nemožná, rozhodl jsem se jít přes hory, i když je zima,“ konstatoval.

Místní záchranáři přijali v několika posledních týdnech řadu telefonátů, ve kterých je běženci ztracení ve sněhu prosili o pomoc.

„V noci jsme našli skupiny lidí – čtyř, pěti, šesti osob. Byli opravdu špatně vybavení, neměli nic, co by je ochránilo před chladem, žádné rukavice, žádné šátky a žádné čepice. Dokonce jsme našli lidi bez bot,“ upozornil zástupce velitele alpských záchranářů v Bardonecchii Alberto Rabino.

Polovinu migrantů prý tvoří nezletilí

O migranty se dobrovolně stará řada místních obyvatel. Od léta mají lidé přecházející hory k dispozici i provizorní přístřešek, kde se mohou vyspat a najíst. Podle dobrovolníků je mezi migranty polovina nezletilých bez doprovodu dospělých.

„Lidé z Bardonecchii jsou horalové a platí tady, že musíte poskytnout útočiště všem, kteří jsou v nebezpečí. Nikoho nenecháváme venku, protože víme velmi dobře, že noc strávená venku na horách může snadno znamenat smrt,“ uvedl dobrovolník v útulku Joel Pruvot.

O migranty se starají i dobrovolníci
Zdroj: ČT24

I ti, kterým se hory přejít podaří, ale mají osud nejistý. Často je totiž zatkne francouzská policie a eskortuje je zpět do Itálie.

S náporem migrantů se nově potýká kromě Itálie i Španělsko

Itálie se přitom loni opět musela potýkat s masovou migrační vlnou, když z Afriky dorazilo dalších 119 tisíc běženců, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Příchod migrantů z Blízkého východu a Afriky se naopak v roce 2017 výrazně snížil v Řecku, kam připlulo z Turecka zhruba 30 tisíc běženců, což je asi šestkrát méně než o rok dříve.

Masový příchod běženců do Řecka se zastavil díky dohodě Evropské unie s Ankarou, která migraci brání výměnou za finanční pomoc. Na základě této dohody může také Řecko posílat zpět do Turecka migranty, kteří vstoupí do Řecka nelegálně a nedostanou azyl.

Azylové řízení v Řecku ale často trvá velmi dlouho a uprchlická zařízení na ostrovech jsou i proto přeplněná, i když řecká vláda loni přemístila z ostrovů na pevninu na 25 tisíc běženců. Většina migrantů dorazila na ostrov Lesbos. 

Kvůli uzavření cesty přes Řecko začali migranti hledat nové trasy do Evropy. Výrazný nárůst migrace proto zaznamenalo loni také Španělsko, kam dorazilo z Afriky podle UNHCR 27 250 běženců, což je skoro dvojnásobek oproti roku 2016.