Ze 160 tisíc migrantů v Itálii a Řecku se podařila přerozdělit osmina

Země Evropské unie si k 9. červnu v rámci programu přerozdělování azylantů podle kvót převzaly z Itálie a Řecka celkem 20 869 osob. Do září by přitom mělo být podle původní dohody z roku 2015 přerozděleno 160 000 lidí. Česko, vůči kterému Evropská komise zahájila kvůli neplnění úkolu příslušné řízení, ale převzalo jen 12 lidí a dál se na věci nehodlá podílet.

Od ledna bylo v rámci programu z Itálie a Řecka do ostatních zemí EU přesunuto téměř 10 300 osob, tedy pětkrát víc než v roce předcházejícím.

„Všichni ti, kdo mají nárok - a je to výrazně nižší číslo než 160 000 - by měli být přemístěni v příštích měsících. Toho se dá dosáhnout, pokud všechny země přijmou svůj spravedlivý díl,“ míní eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Na přesun nyní v Řecku podle údajů Komise dál čeká asi 11 000 registrovaných osob. V Itálii je to zatím asi 2000 lidí, na registraci a případné zařazení však čekají lidé, kteří do země dorazili loni a letos.

Relokace imigrantů z Itálie a Řecka od začátku platnosti dohody (k 9. červnu)
Zdroj: Evropská komise

Dohoda s Tureckem funguje, Brusel poslal 78 miliard

Eurokomisař Avramopulos také uvedl, že dohoda mezi EU a Tureckem, která loni výrazně přispěla k zastavení migrační vlny z Turecka do Řecka, dál funguje i přes složité politické okolnosti. „Počty příchozích zůstávají velmi nízké,“ uvedl komisař s tím, že je třeba zrychlit návraty migrantů zpět z Řecka do Turecka.

Evropská komise uvedla, že do Řecka nyní denně dorazí asi 50 lidí, což je snížení o 97 procent ve srovnání s dobou před dohodou. Vráceno zatím bylo celkem 1798 migrantů.

EU ze své strany už vyčlenila 2,9 miliardy eur (přes 78 miliard Kč) ze slíbených tří miliard na pomoc uprchlíkům přímo na tureckém území. Turecko a EU jsou však dál ve sporu ohledně evropských slibů o bezvízovém styku a změn v tureckém politickém systému.

Migranti z afrických zemí odplouvají od břehů Libye
Zdroj: Santi Palacios/ČTK/AP

Hlavní tíha krize dopadá na Itálii

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo od začátku roku do Evropy 73 189 migrantů. Z toho 85 procent (61 903) do Itálie. Země nese hlavní zátěž stěhování migrantů z ostatních kontinentů, zejména Afriky, poté co se uzavřela takzvaná balkánská cesta přes Řecko.

Podle zdrojů italského ministerstva vnitra přišlo do Itálie od ledna do května letošního roku přes 60 228 lidí, z toho 9286 z Nigérie, 7106 z Bangladéše, 5960 z Guineje, 5657 z Pobřeží slonoviny či 4011 z Gambie. Od zhruba 2000 do 4000 osob se do země přistěhovalo také ze Senegalu, Maroka, Mali, Eritreje a Súdánu.

Nejmarkantnější je nárůst počtu migrantů oproti stejnému období loňského roku z Bangladéše, kteří předtím cestovali přes Řecko, a to prakticky o sto procent.