Turecký soud pustil z vazby německou novinářku, v cele s ní byl i tříletý syn

Turci propustili z vazby souzenou německou novinářku (zdroj: ČT24)

Istanbulský soud propustil z vazby německou novinářku tureckého původu Mesale Toluovou a pět dalších osob obžalovaných z členství v zakázané levicové organizaci a z teroristické činnosti. Toluová vinu odmítá – ve vazbě strávila většinu času i se svým tříletým synem. Berlín ji považuje za politického vězně.

Toluová před propuštěním strávila další hodiny na policejních stanicích, i když soud nařídil její okamžité propuštění. Do ukončení procesu navíc nesmí opustit Turecko a každé pondělí se musí hlásit policii, uvedl bulvární deník Bild. Soud bude pokračovat od 26. dubna.

Pokud bude uznána vinnou, hrozí novinářce až dvacetiletý trest vězení. Obhajoba trvá na jejím osvobození. „Nejsou to úplně dobré zprávy,“ okomentovala vývoj případu německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle turecké justice zapojení 33leté novinářky v Marxisticko-leninské komunistické straně (MKLP) dokazuje skutečnost, že se zúčastnila pohřbu několika jejích členů. Toluová, která pochází z německého Ulmu, to už dříve odmítla – na pohřby podle svých slov přišla „kvůli svému svědomí“.

Proces označila za útok na turecký tisk a soud již v říjnu žádala, aby bral ohled na jejího tříletého syna, který s ní strávil pět ze sedmi měsíců ve vězení – v cele s dalšími dvaceti lidmi. „Skutečný důvod pro mé zatčení byla skutečnost, že jsem pracovala pro socialistickou tiskovou agenturu ETHA. Proto jsem se stala terčem státní policie a bezpečnostních služeb,“ tvrdí novinářka.

Pro tiskovou agenturu a soukromé rádio v Istanbulu pracovala od roku 2014, loni ale obě média turecké úřady v rámci čistek uzavřely. „(V Turecku) už není svoboda tisku. To je i v rozporu s Listinou lidských práv a mezinárodním právem. Zatěžuje to i německo-turecké vztahy,“ podotkla poslankyně německého parlamentu za stranu Zelených Heike Hanselová.

Toluová je první souzenou osobou ze skupiny jedenácti lidí s německým občanstvím, kteří byli v Turecku zatčeni od loňského léta. Mezi zadržovanými je třeba německo-turecký dopisovatel listu Die Welt Deniz Yücel.

Turecko jej viní z šíření teroristické propagandy a podněcování k nenávisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan o něm řekl, že patří ke kurdským separatistům a že je německý agent. Berlín ale považuje zadržované za politické vězně a žádá jejich propuštění.

Zatýkání a souzení novinářů není v Turecku od loňského zmařeného pokusu o puč ničím neobvyklým. V zemi byl zaveden výjimečný stav a zpřísněny protiteroristické zákony.

Kvůli údajné spolupráci s teroristy či osobami, které Ankara viní ze zosnování převratu, se do problémů dostali také francouzští novináři, nehledě na stovky těch tureckých.