Vůdce povstalců Umarov vyzval k útokům na olympiádu v Soči

Moskva – Vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov, považovaný za úhlavního nepřítele Kremlu, ve videonahrávce vyzval své věrné k útokům proti zimní olympiádě. Ta se příští rok v únoru uskuteční v Soči na jihu Ruska. „Chtějí uspořádat olympiádu na ostatcích našich předků, na kostech mnoha a mnoha muslimů pohřbených na našem území podél Černého moře. Musíme jim v tom zabránit všemi prostředky,“ prohlásil podle agentur Umarov, který tak zrušil svůj předchozí zákaz útoků na ruské civilisty.

Místa, kde se nyní nalézají sportoviště, v minulosti obývaly kavkazské kmeny, než je vyhladila ještě v carské éře ruská vojska. Podle historiků jen do konce 19. století zahynulo v bojích o ovládnutí Kavkazu na osm milionů lidí – polovina celé kavkazské populace; na straně carského Ruska to bylo přes 100 000 vojáků.

Umarov už léta bojuje za odtržení severního Kavkazu od Ruska a vytvoření islámského státu. V minulosti se také přihlásil k odpovědnosti za několik velkých teroristických útoků v ruském vnitrozemí, naposledy předloni k sebevražednému atentátu na moskevském letišti Domodědovo se čtyřmi desítkami obětí.

Ruští strážci zákona prý výhrůžky povstalců sledují, nicméně soudí, že Umarov jen chtěl dát o sobě vědět. „Po celé sérii úspěšných operací jsou teroristické bandy v současnosti vážně oslabeny, a tak se snaží se připomenout. Samozřejmě, možnou hrozbu nelze zcela vyloučit, a tak se přijímají všemožná opatření, i preventivní, abychom takové záměry překazili,“ citovala státní agentura ITAR-TASS nejmenovaného představitele.

Putin vyzývá k nejvyšší bdělosti

Moskva se s islamistickými povstalci v hornatém regionu severního Kavkazu potýká už více než deset let – tedy od doby, co se jí podařilo získat zpět kontrolu nad Čečenskem, proti jehož separatistům vedla v posledních dvou desetiletích dvě války. Na nejzápadnějším okraji kavkazského regionu, z něhož jsou téměř každodenně hlášeny násilnosti, leží Soči.

Ruský prezident Vladimir Putin již v únoru, rok před olympiádou, nařídil ruským bezpečnostním silám „nejvyšší úroveň bdělosti a připravenosti“, aby zabránily případným teroristickým útokům radikálních islamistů. Stalo se tak poté, co při explozi nálože na kontrolním stanovišti dopravní policie v severokavkazské autonomní republice Dagestán zahynuli čtyři policisté.

Stavba stadionu Bolšoj Ice Palace v Soči
Zdroj: ČT24/Getty Images

Ruská tajná služba FSB už loni v květnu ohlásila, že zhatila plány kavkazských teroristů na atentáty proti olympiádě v Soči. Konkrétně agenti FSB v přilehlé Abcházii odhalili deset skladů zbraní, kde byly i přenosné střely země-vzduch, granátomety, plamenomety, pušky, granáty a trhaviny.

FSB předpokládala, že za plánem stál vůdce severokavkazských rebelů Doku Umarov, který údajně udržuje úzké kontakty na gruzínské tajné služby. Tbilisi tato podezření odmítá.