Brusel odmítá Tuskovu kritiku kvót: Návrat k izolovaným národním krokům už není možný

Horizont ČT24: Tusk kritizuje kvóty, Brusel to odmítá (zdroj: ČT24)

Evropská komise (EK) ostře kritizuje předsedu Evropské rady Donalda Tuska za jeho slova o nefunkčnosti migračních kvót. Podle zástupců EK se Tuskův dokument, který má sloužit jako podklad k diskusi na čtvrtečním summitu, odklání od společného postupu a solidarity v EU. Mluvčí EK vzápětí odmítl možnost návratu k „izolovaným krokům národních států“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v dokumentu napsal, že koncept přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót je neefektivní a otázka členské státy jen rozděluje. Mluvčí EK ale takový pohled odmítl. „(Dokument) podle našeho názoru jen částečně odráží rozsáhlou povahu kolektivního přístupu EU k migraci,“ poznamenal mluvčí Margaritis Schinas.

Komise podle něj jednoznačně odmítá názor, že mimořádný dvouletý přerozdělovací mechanismus z Itálie a Řecka byl neefektivní. „Bylo přesunuto přes 32 tisíc lidí, je to okolo 90 procent těch, kdo měli na přesun nárok,“ upozornil Schinas.

Česko a další země ze středu a východu Evropy a nyní i Tusk ovšem zdůrazňují, že předpokládaný počet byl 160 tisíc.

Tuskův dokument je protievropský, míní eurokomisař

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos Tuskův dokument označil za nepřijatelný. „Je protievropský a ignoruje všechnu práci, která se za poslední tři roky udělala,“ prohlásil komisař v europarlamentu.

Podle názoru EK členské státy při řešení migrační problematiky musejí pracovat na evropském řešení. „Návrat k izolovaným a nekoordinovaným národním krokům není možný. To by byla zrada řady let kolektivního úsilí zlepšit společnou reakci při zvládání migrace,“ podotkl Schinas.

Společný přístup ale podle něj znamená daleko víc než jen podporu africkým zemím a lepší střežení unijní vnější hranice. „Týká se také solidarity uvnitř EU a zachování schengenského prostoru volného pohybu,“ upozornil mluvčí s tím, že právě schengenský aspekt Tuskův materiál zcela pomíjí.

Prezidenty a premiéry zemí EU, včetně nového českého premiéra Andreje Babiše, čeká ve čtvrtek v Bruselu u večeře debata o migrační problematice. „Věřím, že vy a vaše vláda budete dál hrát v Evropské unii aktivní a konstruktivní roli,“ vzkázal Babišovi Tusk.

Už přípravné debaty ukázaly, že rozhovory o reformě azylového systému budou velmi těžké. Itálie, Německo či Švédsko patří mezi státy, které v případě krizí na nějaké podobě povinného přerozdělování migrantů trvají.

Evropský parlament dokonce požaduje, aby přerozdělování neexistovalo jen v krizové situaci, ale bylo základním aspektem nového řešení unijní azylové politiky.

V4 dá peníze na ochranu libyjských hranic

Naopak země střední a východní Evropy povinné kvóty dlouhodobě odmítají a mají vlastní plány. Visegrádská čtyřka, jejímž členem je Česko a Slovensko, dá na projekt posílení ochrany hranic Libye dohromady asi 36 milionů eur (922 milionů korun), oznámil ve středu slovenský premiér Robert Fico.

„Budeme schopni cvičit lidi, připravovat místní struktury, aby podstatně efektivněji zadržovaly ty, kteří používají Libyi jako nějaké nástupiště směrem do Evropy,“ řekl Fico poslancům slovenské sněmovny před nadcházející schůzkou státníků zemí EU.

„Pokud reálně chceme zastavit migraci, je pozdě, když se s migrací začínáme vypořádávat na území Evropské unie. Musíme to dělat v zemích, odkud migranti pocházejí,“ zdůraznil slovenský premiér.