Vracení migrantů, jaderná energie a důležitost V4. Zeman si s maďarským prezidentem notoval

TK po setkání obou prezidentů (zdroj: ČT24)

Častější dvoustranná jednání mezi hlavami států Česka a Maďarska by uvítal prezident Miloš Zeman. Řekl to po setkání s maďarským protějškem Jánosem Áderem, které bylo podle Zemana první bilaterální schůzkou obou prezidentů. Zeman dodal, že ve vzájemných vztazích obou zemí nejsou sporná témata. Oba politici se naopak v mnoha věcech shodli, mimo jiné v názoru na migrační kvóty nebo spolupráci v rámci V4.

„Ač jsme se potkali několikrát, toto je paradoxně první bilaterální setkání obou prezidentů. Je to chyba a doufám, že se ji v budoucnosti podaří napravit,“ řekl Zeman po setkání s Áderem.

Zeman hovořil o shodném postoji Česka a Maďarska k otázce migračních kvót, které země Evropské unie přijaly jako dočasné řešení návalu běženců do jižních států EU. Zeman očekává, že budoucí český premiér Andrej Babiš (ANO), kterého ve středu jmenuje do funkce, bude kvóty dál odmítat. „Naprosto jasně a veřejně se (Babiš) vyjádřil proti kvótám a chci věřit, že poté, co se stane premiérem, svoje stanovisko nezmění,“ uvedl Zeman. Sám považuje kvóty za vměšování do vnitřních záležitostí státu.

Áder dodal, že v otázce migrace je podstatné urychlit úřední postup při vracení migrantů do zemí původu, ale i při vyřizování žádostí lidí, kteří mají nárok na uprchlický statut. Vyslovil se také pro posilování ochrany evropských hranic.

Společným tématem pro obě země je podle Ádera spolupráce v EU. Jako hlavní úkol vidí posilování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky vytvářením pracovních míst pro mladé nebo společný postup v oblasti digitalizace.

Zeman: Bez V4 bychom byli slabší

Oba státníci se shodli, že pro Česko a Maďarsko je přínosná spolupráce visegrádské skupiny (V4), kam patří ještě Slovensko a Polsko. „Myslím si, že spolupráce uvnitř Visegrádu je pro všechny zúčastněné země žádoucí už proto, že kdyby tyto země jednaly odděleně, byly by ve svém jednání daleko slabší,“ řekl Zeman.

Prezidenti hovořili také o důsledcích vystoupení Velké Británie z EU a postoji k budoucnosti evropské sedmadvacítky. Zeman zopakoval, že hlavní příčinou odchodu Británie je neschopnost současného vedení Evropské unie. „A to říkám jako stoupenec myšlenky Evropské unie,“ podotkl český prezident.

Maďarský prezident upozornil, že Česko je sedmým nejdůležitějším obchodním partnerem Maďarska a do země každoročně míří hodně českých turistů. Zeman poznamenal, že potenciál pro další spolupráci vidí v jaderné energetice.

Áderův program v ČR pokračuje setkáním s předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny. Ve středu společně s manželkou navštíví Karlovy Vary.