Konec župana Kotleby. V čele Banskobystrického kraje ho vystřídal podnikatel Lunter

Předseda krajně pravicové slovenské strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba oficiálně skončil ve funkci župana (hejtmana) Banskobystrického kraje. V úřadu ho po složení slibu na ustavující schůzi krajského zastupitelstva v novém funkčním období vystřídal podnikatel Ján Lunter, který Kotlebu porazil v listopadové přímé volbě předsedy kraje.

„Do našeho kraje přišlo nejméně investic. To je to, co nás vedlo do izolace. Nemůžeme mít kraj, odkud lidé odcházejí,“ řekl před poslanci zastupitelstva Lunter po složení slibu. Dodal, že v Banskobystrickém kraji je několika okresů, které se na Slovensku řadí k regionům s nejvyšší nezaměstnaností. Mezi prvními kroky v nové funkci chce nechat uskutečnit právní a personální audit stavu kraje. Vyvěsí také znovu vlajku EU, kterou jeho předchůdce sundal. 

Zakladatel známé potravinářské firmy Lunter, který kandidoval jako nezávislý a kterého v krajských volbách podporovala široká neformální koalice, s výrazným náskokem volby hejtmana vyhrál.

Kotleba, jehož zvolení do čela kraje v roce 2013 bylo největším překvapením tehdejších krajských voleb, tak post hejtmana na další období neobhájil. Byl ale zvolen poslancem krajské samosprávy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kotlebův účet: Místa pro známé a nestandardní zakázky

Podle zpravodajky Českého rozhlasu na Slovensku Pavlíny Nečáskové za sebou Kotleba moc výsledků nenechal. „Ve své kampani před čtyřmi lety sliboval například nová pracovní místa, nicméně ve finále jich moc nevytvořil, hovoří se asi o pár desítkách, přičemž řadu z nich obsadili jeho příbuzní nebo známí,“ vysvětlila. 

Úřad pro veřejné zakázky navíc podle ní zkoumá, jakým způsobem nechal Kotleba opravovat krajské silnice. Tendry totiž vypisoval často na poslední chvíli a nestandardně elektronicky, dodala Nečásková.

Během svého působení v čele Banskobystrického kraje Kotleba čelil několika dalším kauzám. Odmítl například podepsat přidělení schválené dotace na kulturní projekt o extremismu či nařídil předčasně ukončit divadelní představení z dílny menšího souboru, které se mu nelíbilo údajně kvůli neslušným výrazům. 

Kotleba v závěrečném projevu ve funkci hejtmana obhajoval své působení v úřadu kromě jiného tím, že výrazně snížil zadluženost kraje a také výdaje samosprávy v různých oblastech. „Snížení dluhu je rekordní i ve srovnání s ostatními sedmi kraji,“ uvedl Kotleba.

„Je pravda, že ta částka je výrazně nižší, nicméně ekonomové upozorňují na to, že dluh se snížil ve všech slovenských krajích s výjimkou Prešovského a je to přirozeně pozitivním vývojem ekonomické situace nejen na Slovensku, ale v podstatě v celé Evropě,“ podotkla Nečásková.

Zpravodajka ČRo Nečásková: Kotleba za sebou moc výsledků nenechal (zdroj: ČT24)

Zastupitele svolal Kotleba 100 kilometrů od Bánské Bystrice

Ustavující schůzi nového krajského zastupitelstva nesvolal Kotleba do Banské Bystrice, která je sídlem kraje, ale do asi sto kilometrů vzdáleného města Rimavská Sobota. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že úřad nemá v krajském městě reprezentativní prostory. Jednání zastupitelstva proběhlo bez překvapení, do sálu přišli i příznivci Kotleby.

Krajská samospráva na Slovensku má na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla. Spravuje také regionální silnice a uděluje povolení pro regionální autobusovou dopravu.

V listopadových krajských volbách na Slovensku překvapivě ztratili kandidáti, které podporovala vládní sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica. Neúspěchem skončily krajské volby i pro LSNS, která získala pouze dva mandáty z celkového počtu více než 400 poslanců krajských zastupitelstev ve všech osmi slovenských krajích.

LSNS odmítá členství Slovenska v EU a NATO, vymezuje se vůči Romům a také se hlásí k válečnému Slovenského štátu, jenž byl pod silným vlivem nacistického Německa. Strana se postarala o největší překvapení v loňských parlamentních volbách na Slovensku, ve kterých získala osm procent hlasů a poprvé se dostala do Národní rady.

Podle Nečáskové ale tenkrát lidé nezvolili Kotlebu kvůli jeho krajně pravicovým postojům, nýbrž proto, že ho vnímali jako jakousi alternativu a očekávali od něj změny. Skutečnost, že se za jeho vedení v kraji mnoho změn neudálo, stála podle zpravodajky ČRo vedle antikotlebovské kampaně a spolupráce opozičních kandidátů za jeho letošním neúspěchem.