Kotleba zamítl dotaci na projekt o extremismu, umělci žádají jeho odchod

Slovenští divadelníci protestují proti hejtmanovi Banskobystrického kraje Mariánu Kotlebovi. Ten odmítl schválit dotaci tamnímu loutkovému divadlu na projekt, který varuje mladé lidi před extremismem. Peníze přitom neměly jít z rozpočtu kraje a Kotlebův podpis měl být jen formalitou. Hejtman je známý svými urážlivými výroky o Romech nebo obdivem ke klerofašistickému Slovenskému státu z let 1939-1945. Letos také svolal několik demonstrací proti uprchlíkům.

Dopis černému synovi je divadelní hra slovenské autorky, která v ní své dítě připravuje na život ve světě, kde bude její chlapec patřit k minoritě. Loutkové divadlo na Rázcestí toto představení plánovalo hrát na středních školách. Za studenty totiž jezdí s hrami, kde řeší negativní jevy ve společnosti už několik let. Nový program měl být doplněn o přednášky a diskuse o xenofobii a rasismu za účasti mezinárodní organizace Amnesty International.

Aby divadlo s představením proti extremismu do škol mohlo jezdit, potřebovalo dotaci 190 tisíc korun, kterou dostalo od ministerstva zahraničních věcí. Převod peněz ale zastavil Marián Kotleba - šéf kraje známý svými krajně pravicovými názory a dříve i nošením uniformy podobné té, kterou oblékali slovenští fašisté. Úřad nepodepsání grantu překvapivě vysvětluje údajným rasistickým podtónem hry.

„Proč se to divadelní představení jmenuje Dopis černému synovi, a ne Dopis bílému synovi? Proč neexistuje nějaké jiné představení, kde se naopak bílý člověk narodí mezi černé?“ ptá se ředitel Úřadu Banskobystrického samosprávného kraje Milan Uhrík. „Vystoupení měla spolupořádat i nevládní organizace Amnesty International, která několikrát svévolně označila Slováky za extremisty kvůli údajné diskriminaci cikánů. Nepokládáme za správné podporovat z veřejných zdrojů politická školení organizovaná zahraničními nevládními organizacemi, zvlášť když je chtějí dělat i na školách a v divadlech,“ zdůvodnil zamítavé rozhodnutí Uhrík.

Marian Kotleba na demonstraci proti imigrantům
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Divadelní soubor teď spoléhá na dobrovolnou sbírku a do škol chce vyrazit. Podle divadelníků je po zásahu politika jejich představení o to aktuálnější. „Nikdy mě za posledních 26 let nenapadlo, že zase budu řešit takový problém,“ diví se umělecký šéf a režisér divadla Marián Pecko. „Je to vyjádření jakési cenzury a postup mocenský a totalitní,“ zlobí se ředitelka divadla Iveta Škripková.

Nejde přitom o první takový případ. Kotlebův úřad již v létě odmítl poskytnout souhlas s čerpáním dotace na organizaci festivalu, který připravovalo Divadlo Studio tance. Hejtman tehdy tvrdil, že divadlo má mnohem vyšší rozpočet a dotace od ministerstva kultury než jiné soubory v regionu. Divadlo žádalo o půl milionu korun, bez nich muselo mezinárodní festival zrušit. Hejtmanovy důvody zamítnutí dotace - že jde o dekadentní umění - divadlo neuznává. Bude buď žádat veřejnou omluvu, případně sdělení skutečných důvodů.

Nejde ale jen o divadla - hejtman právě rozhodl, že pro příští rok nedovolí otevřít první ročník gymnázia v Kremnici. Reálně tak hrozí, že škola se 160letou historií zanikne. Je přitom soukromá a kraj za její provoz neutratí ani korunu.

Část umělců dnes sbírá podpisy a chce Kotlebu odvolat v referendu - nejen kvůli jeho současným krokům, ale třeba i za pošpinění Slovenského národního povstání. „Neměli jsme se už tehdy trochu angažovat a říct: Prokristapána, přestaňme oživovat zombie toho strašlivého klerofašistického státu?“ ptá se divadelní režisérka a regionální politička Viera Dubačová. 

Kotleba nepodepsal dotaci na kulturní projekt o extremismu (zdroj: ČT24)